"Таймс": Има голяма вероятност от самолетни инциденти заради дефект в двигателя на Боинг-777

Десетки пътнически самолети, кацащи и излитащи от британското летище Хийтроу, са с двигатели, които имат потенциално фатален технологичен дефект. Това увеличава вероятността от нови инциденти, подобни на катастрофата миналата година на самолет на "Бритиш еъруейз", пише вестник "Таймс" в петък.

Предупреждението е отправено от американската Национална агенция за безопасност на транспорта.

Компанията Ролс-Ройс, която произвежда двигателите, разработва усъвършенстван модел, но самолетите Боинг-777, които имат този дефект, ще останат в употреба още 18 месеца. Над 220 самолета от този вид, включително 15 на "Бритиш еъруейз", ще са уязвими за поява на лед в горивото, което може да доведе до отказ на двигателите.

Самолетите Боинг-777 се използват също в Сингапур и САЩ.

От "Бритиш еъруейз" обявиха, че няма да изтеглят самолетите от употреба. Говорител на компанията, цитиран от "Таймс", каза, че са взети мерки за намаляване на опасността от заледяване на горивото. Една от тях е пилотите да засилват скоростта на определени моменти от дългите полети, за да увеличат притока на гориво.

Американската агенция обаче твърди, че предпазните мерки, дори и да намаляват риска от отказ на двигателя, може да разсеят пилота и да изложат на опасност полета. Според агенцията самолетът може да бъде изложен и на други рискове, тъй като, за да засили скоростта, пилотът трябва да намали височината на полета.

152-ма души на борда на самолет Боинг-777 на "Бритиш еъруейз" оцеляха по чудо през януари миналата година, след като и двата двигателя на самолета отказаха по време на последния заход за кацане. Самолетът се приземи върху тревните площи, като едва не излезе извън периметъра на летището. Колесниците на машината се счупиха, но само един пътник бе сериозно ранен.

Друг самолет Боинг-777 на компанията "Делта еърлайнз" изгуби мощност почти по същия начин миналия ноември, след като лед блокира притока на гориво. Пилотите успяха да предприемат спешни действия, за да възобновят работата на двигателя му, припомня британският вестник "Таймс".

Споделяне

Още от Свят