"Таймс": Иран предизвиква Израел с мрежа от военни бази в Сирия

Вероятността от конфликт нараства

"Таймс": Иран предизвиква Израел с мрежа от военни бази в Сирия

Израелското военно разузнаване и сателитни технологии са открили най-малко десет ирански военни бази в Сирия в момент, когато заплахата от война между Израел и Иран нараства, пише британският в. "Таймс".

В базите са разположени десетки хиляди войници от иранския Корпус на гвардейците на ислямската революция, който провежда операции в чужбина, а също ракети и транспортни средства за подкрепяне на ливанската шиитска организация Хизбула.

Според израелски медии военното разузнаване е предало на правителството доклад, в който се казва, че "две силни стратегически тенденции са обречени да се сблъскат: иранската настойчивост за установяване на военно присъствие в Сирия и израелската настойчивост за предотвратяването му".

"Имам съобщение за вас днес, то е много просто", заяви израелският министър-председател Бенямнин Нетаняху миналата седмица пред влиятелната лобистка организация Американско-израелски комитет по обществени въпроси. "Трябва да спрем Иран, ще спрем Иран", каза той.

Доскоро дългосрочното значение на разполагането на военни сили от Иран в Сирия беше спорно. Първоначално Иран изпрати съветници и бойци от Хизбула през 2012-2013 г., когато бунтовниците най-напред извършиха набези срещу правителството на сирийския президент Башар Асад. Официално те бяха на мисия да "защитят светините" - шиитски места за поклонение, застрашени от сунитски бунтовници, включително групировката "Ислямска държава", отбелязва "Таймс".

Оттогава те са се установили в бази в Сирия, а Израел смята, че те ги използват като междинни пунктове за изграждане на ракетния арсенал на Хизбула, който според Иран наброява над 100 000 ракети. Те също така спонсорират милиции, действащи в Южна Сирия.

Допреди месец анализатори по отбраната мислеха, че вероятността за конфликт е малка, защото вредите за Хизбула и Израел биха били значителни, а евентуалните ползи и за едните, и за другите - ограничени.

Това обаче се промени след сблъсък между израелските, иранските и сирийските сили миналия месец. Израел засече и свали ирански военен дрон, влязъл във въздушното му пространство от североизток, и предприе наказателна мисия срещу базата, разположена близо до Палмира в Сирия, откъдето според разузнавателните данни е дошъл безпилотният летателен апарат.

 

Един от изтребителите беше свален при завръщането си, а това доведе до атаки, които според Израел са извадили от строя половината системи за противовъздушна отбрана на Сирия.

Израелски анализатори все още се чудят защо Иран е поел този риск. В миналото е имало опити за проникване на дронове в израелското въздушно пространство, но безпилотните летателни апарати винаги са били управлявани от подкрепяни от Иран групировки като Хизбула и Хамас или от правителството на Асад.

 

През цялото десетилетно съществуване на враждата между Израел и Иран това беше първата пряка военна конфронтация между тях, изтъква вестникът.

Нетаняху казва, че Израел ще нанесе още въздушни удари по ирански цели, ако тези действия продължат. В момент, когато две непоколебими сили заемат позиция за битка на сирийска територия, войната сега изглежда почти неизбежна, заключава "Таймс".

Споделяне

Още от Свят