"Таймс": Мей поставила кралицата в трудно положение с поканата към Тръмп

"Таймс": Мей поставила кралицата в трудно положение с поканата към Тръмп

Премиерката на Великобритания Тереза Мей лично е настояла кралица Елизабет Втора да изпрати официална покана до президента на САЩ Доналд Тръмп да направи държавно посещение в страната практически веднага след встъпването му в длъжност, пише лондонският вестник "Таймс". Избързвайки с поканата обаче премиерката е поставила кралицата в крайно трудно положение, отбелязва вестникът, като се позовава на източници в Бъкингамския дворец и във Форин офис.

"Би било много по-мъдро Мей да почака, за да се види какъв президент ще се окаже Тръмп, преди тя да посъветва кралицата да го покани. Сега Нейно Величество е поставена в крайно трудно положение", твърди пред вестника известният британски дипломат сър Питър Рикетс, който смята поканата за преждевременна. Според него заради действията на правителството кралицата се е оказала въвлечена в политически разногласия, което нарушава съществуващите обичаи. Дипломатът смята, че Мей трябва в най-кратки срокове да намери изход от положението, застрашаващо честта на кралското семейство.

"Таймс" отбелязва, че покана към президента на САЩ за държавно посещение в Обединеното кралство още в първата година на мандата му е безпрецедентна. Привеждат се примери, че нито един от президентите на САЩ в последните близо 40 години не е канен по-рано от година и половина след влизането му в Белия дом, а някои са чакали такава покана по около две и половина години. При това тези визити в повечето случаи не са били държавни, по покана на кралицата, които предполагат настаняване на госта в Бъкингамския дворец.

Рикетс задава въпроса заслужил ли е Тръмп такава чест.

Според вестника в Бъкингамския дворец са крайно разочаровани, че кралицата се е оказала въвлечена в тази история, докато милиони британци подписват петиция срещу държавна визита на президента на САЩ, а в 30 британски градове има многохилядни протести митинги срещу имиграционните укази на Тръмп.

Споделяне

Още от Свят