"Таймс": Правителствените промени само показаха слабостта на Тереза Мей

Британският премиер се крепи благодарение на несигурния баланс в обхванатата от вътрешни борби Консервативна партия

Тереза Мей позира на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон с някои от новите си министри

Промените в правителството бяха поредната демонстрация на слабостта на министър-председателя Тереза Мей. Те трябваше да бъдат възможност за лидерката на управляващите консерватори да затвърди властта си в партията в началото на новата година, но се превърнаха в унизителна илюстрация на некомпетентност на върха. Така британският в. "Таймс" коментира във вторник внесените вчера правителствени промени.

Те не засегнаха министрите "тежка категория", които са на първа линия в преговорите между Лондон и Брюксел. Новото правителство трябва бързо да дефинира позицията си преди следващата фаза на преговорите за Брекзита, която ще започне още този месец. Разговорите ще засягат преходния период, а през март ще бъдат фокусирани и върху бъдещите търговски отношения на Великобритания и ЕС.

Мнението на "Таймс“ се споделя в общи линии и от други авторитетни британски медии.

Опитът на британската министър-председателка Тереза Мей да обнови своето правителство се провали, след като ключови министри отказаха да бъдат сменени, а един се оттегли от кабинета, пише в. "Индипендънт".

Мей искаше да задържи в своя управленски екип министърката на образованието Джъстин Грийнинг, но не успя да я убеди да остане, след като тя отказа да бъде преместена на друг пост. Снощи Грийнинг подаде оставка след продължителна среща с премиеркат. Според ДПА тя не е приела предложението да заеме по-второстепенния пост на държавен секретар (заместник-министър на труда и пенсиите) по въпросите на заетостта.

Авторитетът на министър-председателката още повече пострада, след като здравният министър Джереми Хънт не само отхвърли опит да бъде сменен, но успя да издейства по-силна роля на сегашната си длъжност.

Друг член на правителството, за когото има информация, че Мей е искала да смени - лидерката на Камарата на общините Андрея Ледсъм, също запазва поста си.

По-рано министър-председателката призна, че няма да бъдат сменяни водещите членове на правителството - външният министър Борис Джонсън, канцлерът на държавното съкровище Филип Хамънд, вътрешната министърка Амбър Ръд и министърът за Брекзит Дейвид Дейвис, въпреки твърденията миналата година, че някои може да бъдат прехвърлени на други постове или уволнени, изтъква "Индипендънт".

Нищо не се промени, отново. Обновяване ли? Никакъв шанс, не и когато хората, заемащи най-висшите постове, остават същите, не и когато Мей продължава с пълна сила да следва досегашния курс в икономиката и по въпроса за Брекзит. Твърдо неподвижната министър-председателка не може да извърши значителна промяна, а само се крепи на поста благодарение на несигурния баланс в нейната обхваната от вътрешни борби Консервативна партия, пише в коментар в. "Гардиън".

В крайна сметка, когато се правят промени в правителството, става дума за едно нещо - власт. Въпреки че преди това винаги има много пропаганда, че промените помагат за прокарване на нови идеи и пренастройване на програмата, в повечето случаи те имат една по-брутална и непосредствена цел - да позволят на министър-председателя да упражни своите правомощия и да покаже кой е шефът.

Когато се правят промени, дори най-могъщите министри треперят от възможността да бъдат преместени на друг пост или уволнени, а тези, които се стремят към по-висши длъжности, са в напрегнато очакване да бъдат поканени от премиера да ги заменят. Властта, която министър-председателят има над своите колеги, най-ясно се разкрива при промени в правителството. Предприетите от Мей промени тази седмица не правят изключение, освен в едно важно отношение - те показаха, че тя не е шефът, отбелязва "Гардиън" в редакционната си статия.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа