"Таймс": Путин може да разчита на нова порода полезни идиоти

"Таймс": Путин може да разчита на нова порода полезни идиоти

"Кремъл винаги е имал апологети във Великобритания. Десетилетия наред са се намирали хора, готови да обвинят провокативната западна демокрация за актовете на руска агресия, да настояват за едностранно разоръжаване и да замазват всевъзможни зверства и катастрофи. От глада в Украйна до клането в Катин – никога не е имало толкова чудовищно събитие, за да бъде оправдано". Така започва коментара си Марк Уолъс в британския в."Таймс", посветен на британски опозиционни партии и политици, които по думите му са апологети на Кремъл.

"Съветската политика измисли термин за такива хора – полезни идиоти", припомня авторът. "Някои от тях са били лековерни, безнравствени или заслепени от идеология, но мнозина от защитниците на СССР на Запад бяха щедро финансирани по един или друг начин".

Но на Путин всичко му се дава лесно: Коалиция "Спрете войната"(Stop the War Coalition, неправителствена организация във Великобритания -бел.ред.), Зелената партия и Партия за независимостта на Обединеното кралство (UKIP) – всички те днес го оправдават безплатно.

"Спрете войната" са готови да намерят оправдание за който и да е тиранин, изправил се срещу Америка – в това няма нищо ново, продължава авторът, според когото Зелените са наследници на опасно наивната традиция за едностранно разоръжаване.

Още по-удивително е застъпничеството от страна на UKIP: Тази партия нееднократно е заявявала, че историческата роля на Великобритания като опора на борците срещу тираните е източник на нейната гордост. И в същото време, когато става дума за Путин, тя е готова да се жертва за него всецяло. Казано накратко, лидерът на UKIP Найджъл Фараж и неговите последователи дотолкова не обичат Брюксел, че са готови да поддържат Москва. Смешното е, че в крайна сметка те имат две тези – във вътрешната политика ЕС е катастрофално некомпетентен, а във външната той води безпощадна война срещу бедния Путин...Щеше да е смешно, ако не беше толкова сериозно, пише Уолъс, според когото UKIP би трябвало да разбере, че може да не харесваш Европейския съюз без да си мажоретка на Путин.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?