Тайната приятелка на Оланд осъди списание за публикуваните снимки

Тайната приятелка на Оланд осъди списание за публикуваните снимки

Френският съд осъди списание Closer за публикуването на снимките, които хвърлиха светлина върху тайната афера на френския президент Франсоа Оланд с актрисата Жюли Гайе. Съдът постанови, че медията трябва да изплати компенсация от 15 000 евро на актрисата за нарушеното ѝ право на личен живот.

 

Съдът задължи Closer още да публикува на първа страница съобщение за съдебното решение. Въпреки това присъдената компенсация е над 3 пъти по-малка от исканите от Гайе 50 000 евро.

Скандалът със снимките избухна на 10 януари тази година, когато списанието публикува материал на седем страници с фотографии, които доказват наличието на тайна любовна връзка между Гайе и Оланд. На снимките се вижда как двамата поотделно влизат в парижки апартамент, нает от Гайе, като пристигат вечерта и си тръгват на сутринта.

Интересното е, че нито един от двамата – актрисата и политикът, не отричат отношенията между тях и истинността на фактите за техните срещи. Основанието, на което Гайе е завела иска, е за вреди, настъпили от нарушаване на правото ѝ на неприкосновеност на личния живот.

Адвокатът ѝ Жан Аноши заявява, че животът на клиентката му "се е обърнал с главата надолу". Той допълни, че тя е била преследвана от журналисти и фотографи "като диво животно на лов".

Оланд е решил да не води дело, въпреки че снимките доведоха до раздялата му с досегашната му партньорка Валери Трирвильор.

На делото адвокатът на Сloser е поддържал тезата, че списанието смята за обществено оправдано публикуването на снимките – това е в интерес на обществото, защото то повдига въпроса за "задължението за прозрачност" на президента.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?