“Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи изложена в Интернет

“Тайната вечеря” на Леонардо да Винчи изложена в Интернет

Италианската компания HAL9000 предостави от своя сайт достъп до репродукция на фреската на Леонардо да Винчи “Тайната вечеря” с висока резолюция – 16 гигапиксела ( 172181 пиксела широчина и 93611 пиксела височина), съобщава британският в. “Телеграф” в понеделник. Идеята е всички желаещи да могат да изучат знаменитото произведение на изкуството, тъй като достъпът до оригинала е ограничен заради лошото му консервиране.

Снимката е толкова ясна, че може да се различи даже черновата на рисунката на Леонардо, направена от него още преди да започне работа с боите върху стената.

Фреската “Тайната вечеря” е нарисувана от Леонардо в периода 1495-1498 г. за миланската църква “Санта Мария деле Грация”. Още през 1517 г. стенописът е започнал да се руши и оттогава досега е реставрирана многократно през няколко десетилетия. Най-сериозната работа по възстановяване на фреската e извършена между 1978 и 1999 години. Но даже след това на посетителите е разрешено да я съзерцават не повече от 15 минути.

 През юли 2007 г. италиански изкуствовед любител заяви, че е видял на фреската изображение на жена с младенец на ръце. Съобщението предизвика голямо оживление сред блогърите, които привидяха в това наблюдение сходство с някои извадки от романа на Дан Браун “Шифърът на Леонардо”.

Споделяне

Още от Свят