Тайни документи от срещата Русия – ЕС са намерени в кош за боклук

Тайни документи от срещата Русия – ЕС са намерени в кош за боклук
Секретни документи от двустранната среща между Русия и държавите членки на ЕС през миналия месец разкриват опити за формирането на обединен европейски фронт срещу Москва по отношение на проблема с енергийната зависимост на ЕС от неговия могъщ съсед, предаде в понеделник електронното издание EUobserver.

Документи от неофициалната среща на върха в финландския град Лахти, както и други секретни книжа, са били намерени миналата седмица в кош за боклук пред сградата на испанското министерство на външните работи в Мадрид, съобщава испанското издание “Ел Паис”.

По време на обяда миналия месец европейските лидери са се споразумели да бъдат колкото е възможно по-обединени по време на вечерята с руския президент Владимир Путин, която се проведе няколко часа по-късно.

”Нужно е да доведем Русия до по-конструктивни позиции,” предложила германският канцлер Алгела Меркел на своите колеги.

Италианският премиер Романо Проди подчертал, че е особено важно да се затвърди политическото сътрудничество и икономическите интереси на базата на една стабилна уговорка с Москва, като това стане в замяна на по-големи инвестиции в Русия.

Мнозинството от европейските лидери са призовали енергийните доставки да идват от повече източници, докато испанският премиер Жозе Луис Сапатеро настоява ЕС да постави пред Путин ясно въпроса за повече уважение към демократичните права и същевременно по-малко агресия в Чечения, Грузия и Украйна.

Избирайки по-прагматичен подход, френският президент Жак Ширак е предупредил, че “сигурността и стабилността на Европа зависят до голямата степен от Русия”.

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, коментира, че е особено важно страните членки да запазят спокойствие, като останат обединени при разговора с Путин”.

Белгийският министър-председател Ги Верховстадт е уточнил пред колегите си, че не е необходимо да се заема такава защитна позиция спрямо Москва.

Енергетиката се превръща в инструмент за правене на политика, алармира генералният секретар на Съвета на ЕС Хавиер Солана, като допълва, че всички страни, които са големи доставчици на петрол и газ, са нестабилни. Изключение от това правило е Норвегия.

Европа губи своята позиция пред Япония и САЩ по отношение на екологично чистите енергийни технологии, е обяснил британският министър Тони Блеър.

Ирландският премиер Бърти Ахърн коментира, че за да бъде обединен, ЕС трябва да има обща политика по отношение на енергетиката, както и да създаде ефективен и прозрачен външен пазар.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?