Тайни размени на пленници с "Ислямска държава" в Сирия

Тайни размени на пленници с "Ислямска държава" в Сирия

Подкрепяните от САЩ Сирийски демократични сили (СДС), които са съставени от араби и кюрди, са освободили членове на групировката "Ислямска държава" (ИД), включително французи и германци, при тайни размени на пленници с ИД, пишат в. "Дейли телеграф" и Франс прес.
   

Според вестника сред освободените джихадисти има френски и германски граждани, а в бъдещи размени може да бъдат включени и трима британски джихадисти.
   

"Дейли телеграф" пише, че между СДС и ИД досега е имало три размени на пленници. В първата през февруари са освободени 200 джихадисти, повечето чеченци и араби, но също няколко французи и най-малко един германец.
   

През април са разменени около 15 бойци и 40 жени и деца, сред които мароканци, французи, белгийци и холандци. Според цитиран от вестника племенен водач, който е бил посредник, повечето от тях били върнати на територия под контрола на ИД против волята си. В замяна ИД освободила същия брой кюрдски пленници, заловени в битката за Дейр аз Зур и обещала да не напада петролни и газови находища под контрола на СДС.
   

Последната размяна била на 6 юни и в нея били освободени 15 съпруги на джихадисти.
   

СДС държат в плен хиляди джихадисти от десетки националности. Властите на повечето страни отказват да приемат своите граждани, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още от Свят