Тайни видеа: Дубайската принцеса Латифа е държана под ключ като "заложник"

Тайни видеа: Дубайската принцеса Латифа е държана под ключ като "заложник"

Дъщерята на дубайския владетел принцеса Латифа, която неуспешно се опита да избяга от страната през 2018 г., е изпратила тайни видеосъобщения на приятели, в които разказва, че баща ѝ Мохамед бин Рашид ал Мактум я държи като "заложник" и тя се страхува за живота си. Латифа твърди, че е заключена във вила, обкръжена от полиция.

"Ако гледате това видео, значи нещата не са добре и аз или съм мъртва, или съм в много, много, много лоша ситуация", казва принцесата във видеото, което бе излъчено по Би Би Си и предизвика международното безпокойство.

По-рано Дубай и правителството на Обединените арабски емирства бе обявило, че 35 -годишната Латифа е в безопасност и щастлива със семейството си.

В новите видеа тя разказва за опита си бягство през януари 2018 г., което е подготвяла с години. Операцията е била планирана с френския бизнесмен Ерве Жобер и нейната инструкторка по бойни изкуства Тиина Юхайенен, с чиято помощ принцесата се качва на лодка на дубайския бряг и поема към яхта, плаваща под американски флаг в международни води.

Осем дни по-късно, близо до индийския западен бряг, яхтата е била щурмувана от специални части, които според твърденията на Юхайенен са използвали димни гранати и са смъкнали нея и Латифа на палубата, след което са ги задържали под дулото на оръжие.

Бившият върховен комисар на ООН по правата на човека Мери Робинсън, която се видя с Латифа след неуспешното ѝ бягство през 2018 г., я описа тогава като "изпаднала в беда млада жена". Сега Робинсън казва, че е била "ужасно подведена" от семейството на принцесата.

Робинсън се присъедини към призивите на активисти за международно разследване, което да установи настоящата ситуация с Латифа.

"Снимам това видео от тоалетната, защото това е единствената врата, която мога да заключа. Няма ключ на входната врата. Намирам се във вила. Заложник съм, а вилата се превърна в затвор - прозорците са залостени и не могат да се отварят. Има петима полицаи отвън и две полицайки вътре в къщата. Не мога дори да изляза и да взема чист въздух", казва принцесата в едно от видеата, излъчени от Би Би Си във вторник. 

"Не знам кога ще ме пуснат и какво ще се случи след това. Всеки ден се страхувам за сигурността и живота си. Не знам дали ще оцелея. Полицията ме заплаши, че ще съм в затвора до края на живота си и никога няма да видя слънцето", продължава тя.

"Уморена съм от всичко. Като някакъв цирк е. Не искам да съм заключена в тази вила затвор. Искам просто да съм свободна. Не знам какво планират да правят с мен. Наистина не знам. Положението става все по-отчайващо с всеки изминал ден. Просто съм много, много уморена от всичко това", споделя тя в друго видео.

Видеоклиповете са записани в продължение на няколко месеца на телефон, който Латифа тайно е получила около година след като бе заловена и върната обратно в Дубай. Съобщенията внезапно спрели. Затова приятелите на дубайската принцеса са потърсили ООН и призовават за международна намеса.

Бащата на Латифа, шейх Мохамед бин Рашид Ал Мактум, е един от най-богатите държавни глави в света, владетел на Дубай и вицепрезидент на Обединените арабски емирства (ОАЕ).

Споделяне

Още от Свят