"Ню Йорк таймс" разкрива

Тайните милиарди на китайския премиер

Вън Цзябао

Вън Цзябао е по всяка вероятност един от най-богатите премиери в света. Според "Ню Йорк таймс" семейството на китайския министър-председател е натрупало богатство в размер на 2.7 милиарда долара.

Вън Цзябао обича да се представя като скромен човек с обикновено потекло, който предано служи на народа си. "Моето семейство беше много бедно", заяви той в реч миналата година. Но ето, че сега "Ню Йорк таймс" представя един съвършено друг образ на китайския премиер, разкривайки богатството на фамилната империя. Вестникът, цитиран от Дойче веле, посочва, че най-могъщият китайски политик и неговото обкръжение са натрупали гигантско състояние в годините след политическия му възход. През 1998 година Вън Цзябао става зам. министър-председател, а през март 2003 година вече е премиер на Китай.

Богатството на клана Вън

"Ню Йорк таймс" пише, че богатството на клана Вън възлиза на 2.7 милиарда долара. Самият Вън Цзябао няма дялови участия във фирми - за разлика от сина му, дъщеря му, по-малкия му брат и неговия зет. Според проучването на "Ню Йорк таймс", роднините на премиера имат дялови участия в застрахователния концерн Ping An Insurance. Тези активи с в размер на 2.2 милиарда долара. А 90-годишната майка на Вън, която е бивша учителка, притежава ценни книжа за най-малко 120 милиона долара, пише "Ню Йорк таймс". Вестникът твърди, че външното министерство в Пекин е отказало коментар по темата. По същия начин са постъпили и членовете на клана Вън.

Светкавичната реакция на Пекин

Информацията на "Ню Йорк таймс" излиза в доста деликатен момент. На предстоящия на 8 ноември конгрес на управляващата комунистическа партия трябва да бъде извършена дълго подготвяната смяна на поколенията във висшето ръководство. Информации за корупция и съмнително забогатели политици само усложняват обстановката и може да доведат до размирици. А китайското комунистическо ръководство се страхува най-много именно от това. Затова не е никак учудващо, че китайските цензори реагираха светкавично. В 5 часа местно време, малко след като разследванията на "Ню Йорк таймс" бяха публикувани в интернет, сайтът на вестника бе блокиран.

Споделяне

Още от Свят