Тайният доклад на ДАНС - познати герои и потвърдени слухове

Тайният доклад на ДАНС, който накара премиерът Бойко Борисов да възкликне "В каква държава живеем!" и да поиска съд за предшественика си Станишев, допуснал предназначеният за него документ да бъде неправомерно изнесен, циркулира из Интернет.

В мрежата са качени 26 фотокопирани страници, за които може само да се предполага, че са на оригиналния документ. Според думите на премиера от събота документът е от 30 страници. Поради липсата на финалните четири страници в мрежата, от четивото не може да се види кой е авторът.

Съдържанието обаче затвърждава впечатлението, че агенцията, създадена да защитава националните интереси и да бори корупцията по върховете на властта, е била разяждана от вътрешни интриги и междуособици. В нея фигурират познати имена, факти и догадки, които по един или друг начин са станали публично достояние.

Текстът, изготвен към октомври 2008 г. (около половин година след реалния старт на ДАНС), внушава колко непригоден за поста е председателят ѝ Петко Сертов, който е поддържал контакти и се доверявал на лица със съмнителни качества.

Двама са основните "герои" на доклада. Единият е нашумелият в последните 2-3 години Стефан Гамизов, канен да се изявява в медиите като енергиен консултант, специалист по въпросите на сигурността, на корупцията сред "белите якички", на вътрешната и международната политика и по много други въпроси. Другият е бившият съветник на Сертов Алексей Петров, който в събота като "лоялен гражданин" занесъл на премиера въпросния доклад.

Гамизов и Алексей Петров фигурират в доклада без връзка един с друг, но все пак обединени в общо качество като лица, приближени на Сертов.

В текста откриваме и добре познати политически "герои" като Татяна Дончева и Румен Овчаров.

Проследяването на телефонните контакти на Гамизов е довело до засичане на комуникацията му с Петко Сертов.

Сертов е попаднал в обсега на подчинените си десетки пъти, усилено са четени вестници и е контактувано с "подходящи" журналисти, охотно докладващи за разговори "при изключен касетофон".

Покрай Гамизов са били подслушвани телефоните на съветниците на тогавашния премиер Сергей Станишев - Ценка Атанасова, Драгомир Стойнев, Росен Карадимов, Ирена Борисова, които били впрегнати да лобират да се прокара през МС решение в изгода на компания, консултирана от Гамизов.

В обсега на подслушвания кръг попада и социалният антрополог и преподавател в НБУ Харалан Александров (доверено лице на Гамизов) и служителят в Министерството на отбраната Костадин Сирлещов. Описано е дори как в период от три месеца през късната пролет и лятото на 2008 г. Гамизов и Сертов контактували 36 пъти – 21 SMS и 15 разговора, след което контактите станали "конспиративни".

В тази част докладът създава внушението, че Сертов е направил от ДАНС "заложник на корпоративни интереси" покрай консултантския бизнес на Гамизов.

Втората част, която започва от 16-ата страница, според копието в Интернет, е изцяло посветена на Алексей Петров и действията му покрай сайта "Опасните". По-голямата част от изложеното е компилация на вече въртени в публичното пространство твърдения – за разговора на Петров с журналиста Огнян Стефанов и как е бил заплашен синът на Стефанов, за натиска му над медии и главни редактори, за неспособността му да бъде служител на ДАНС поради липса на квалификация и др.

На бившия депутат от БСП Татяна Дончева са посветени цели големи пасажи с известните внушения за намесата ѝ в работата на ДАНС.

Петко Сертов съзнателно не е вземал мерки, за да ограничи и вкара в рамките на служебните действията на Алексей Петров, става ясно от документа.

Още по темата
Още от България