Тайнствен блог призовава за оставки в Гърция и управление под егидата на военните

Атински прокурор нареди разследване на блог в сайт на военни резервисти, в който се настоява за оставката на гръцкото правителство и президента, и за назначаване на временно правителство под гаранцията на въоръжените сили, предаде Асошиейтед прес.

Разследването на посланието в блога, което се появи тази нощ в сайта на Съюза на резервистите от специалните части, ще бъде извършено от отряд за електронни престъпления, съобщиха съдебните власти.

Посланието, което претендира, че говори от името на резервистите от специалните части и гръцкия народ, настоява за "незабавна оставка на правителството, заради неговата неспособност да осигури на страната  конституционните права на труд, здравеопазване, образование, справедливост, сигурност".

В публикувано по-късно послание същият сайт критикува отразяването от страна на местните медии и блогове по тази тема, като ги обвинява в "опит да ни характеризират като подстрекатели към преврат". "Не сме чували за преврати, които са предварително обявени в международното пространство, и юридически подобна характеристика е лишена от всякаква сериозност", посочва сайтът.

Говорителят на правителството Симос Кедикоглу заяви, че не е ясно кой стои зад този блог. "Със сигурност това е нещо, което трябва да ни тревожи", заяви той в телевизионно предаване. "Но искам да бъде ясно, че в никакъв случай подобни текстове не представляват широкото мнозинство от хората във въоръжените сили или в силите за сигурност, които полагат огромни усилия в трудни условия, за да защитават нашето общество", коментира правителственият говорител, цитиран от АП.

В първото послание се призовава за временно правителство, което да бъде ръководено от председателя на Върховния съд, а членовете му да бъдат безпартийни, както и за това Гърция да се оттегли от всички свои ангажименти към международните кредитори.

Гърция зависи от спасителни заеми от Международния валутен фонд и еврозоната от май 2010 г., за да остане платежоспособна, а в замяна на това наложи строги мерки за икономии, които увеличиха бедността и безработицата.

Съюзът на резервистите от специалните части бе гръмогласен опонент на спасителния план за Гърция в миналото, като организира униформен протестен марш  по време на посещението в Атина миналата година на германския канцлер Ангела Меркел, припомня АП.

В посланието се призовава също за създаване на специални съдилища, които да преследват отговорните за гръцката финансова криза, а цялото имущество, държано  от германски компании, лица или държавата да бъде конфискувано, за да бъдат платени германските дългове от Втората световна война.

В него се призовава също да бъдат експулсирани от Гърция всички нелегални имигранти и да им бъде забранено да вземат повече от 20 процента от своите доходи. Друго искане е за по-ниски данъци за семействата с ниски доходи и за прекратяване на уволненията в публичния сектор.

"Институционален гарант на всичко това биха могли да бъдат въоръжените сили на страната, като мощен безкористен орган срещу всяка заплаха", се казвало в посланието. "Силите за сигурност са призовани да обезпечат прилагането на горепосоченото и плавния преход към реален конституционен законов ред".

Сайтът на резервистите окачествява ситуацията в страната като "национално предателство" и призовава "всички, които се чувстват гърци" да дойдат на митинг пред парламента на 28 септември за участие във "възстановяването на националния суверенитет".

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?