Тайнствен инвеститор преговаря за ОЦК-Кърджали

Тайнствен инвеститор е в преговори за купуването на Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) в Кърджали. Това съобщи областният управител на града Иванка Таушанова, цитирана от БТА.

Тя е посочила, че не полската "Силезия" е инвеститорът, с който се водят преговори за ОЦК. “Става дума за друга фирма, която има желание да развива дългосрочно производството в завода. Разбираемо е недоверието на металурзите, но на този етап името ѝ не може да бъде оповестено заради коректността на търговските преговори”, каза Таушанова.

Държавата прави всичко възможно в ролята си на посредник, за да бъдат защитени интересите на работниците и на банките-кредитори, каза Таушанова.

Интересът на “Силензия” към ОЦК-Кърджали беше лансиран от синдикатите в комбината. Във вторник от Федерация “Металици” към КНСБ заявиха, че са необходими между 4 и 5 милиона лева, за да заработи комбинатът.

Според синдикалистите, решението на проблема с ОЦК е една от двете банки кредитори - Първа инвестиционна банка или БНП-Париба, да отпусне заем, за да се изплатят дължимите заплати на работниците, да се направят необходимите ремонти в предприятието и да се осигурят нормални условия за работа.

Задълженията за заплатите за февруари, март и април, дължимите осигуровки и неизплатените обезщетения на работниците възлизат на 1.7 млн. лева, каза Васил Яначков, председател на Федерация "Металици". В момента в завода работят 484 души, а от началото на март са напуснали 103 работници, допълни той.

Миналата седмица премиерът Бойко Борисов съобщи, че се водят преговори с бизнесмена Николай Вълканов част от стачкуващите трети месец работници да работят в “ГОРУБСО-Мадан” и КЦМ-Пловдив.

Според Борисов с осигуряването на временна заетост на протестиращите работници по-лесно ще се намери инвеститор на предприятието.

В началото на май финансовият министър Симеон Дянков обаче заяви, че не вижда как ще се намери инвеститор, ако не се опростят част от задълженията на оловно-цинковия комбинат. Дружеството има над 300 млн. лв. задължения към кредитори и дължи над 1 млн. лв. за заплати на работниците. Кридеторите дори поискаха несъстоятелност на ОЦК.

ОЦК Кърджали е собственост на бизнесмена Валентин Захариев. Преди около месец той беше принуден да се раздели с предприятието си “ГОРУБСО-Мадан”, което продаде на дружество на Николай Вълканов. Самият Вълканов отрече да има интерес към покупката на ОЦК-Кърджали, тъй като предприятието е нерентабилно и не може да продължи да работи както досега.

Според синдикалистите се прави внушение, че преработвателното предприятие е губещо, което не е истина. Причината е, че 90% от продукцията на оловно-цинковия завод се изнася на чуждите пазари, посочиха от профсъюза.

10 028 души са се подписали в защита на ОЦК-Кърджали. Подписката ще бъде внесена от Федерация “Металици” в парламента.

По данни на КНСБ в страната има хиляди хора, на които се дължат общо над 1.5 млрд. лв. за заплати. Според профсъюза, не може да останат безнаказани работодателите, които грубо потъпкват правата на работниците. Това е и причината КНСБ и КТ "Подкрепа" да внесат предложение за криминализирането на неплащането на осигуровки и заплати.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес