Тайнствената мисия на Бил Клинтън в Пхенян завърши с успех

Тайнствената мисия на Бил Клинтън в Пхенян завърши с успех

Изпълнената все още с много неизвестни мисия на бившият президент на САЩ Бил Клинтън в Северна Корея завърши успешно и той заедно с двете освободени лично от севернокорейския лидер американски журналистки се завърнаха в Съединените щати.

Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ир издаде "специално помилване" на 36-годишната Лора Лин (американска гражданка от китайски произход) и 32-годишната Юна Ли (корейка по националност) след срещата си с Бил Клинтън във вторник. Те бяха признати за виновни за нелегално влизане в Северна Корея, "очерняне" на режима и "тежко престъпление" и осъдени през юни на 12 години тежък принудителен труд.

Според севернокорейската официална информационна агенция КЦТА освобождаването на двете жени е знак за "хуманитарната и миролюбива политика" на Северна Корея. Агенцията съобщи, че Бил Клинтън се е извинил от името на Лин и на Юна Ли, които работят за телевизия "Кърънт" на бившия американски вицепрезидент (при президентското управление на Клинтън) Ал Гор. Високопоставен представител на правителството на Барак Обама, цитиран от Ройтерс, отрече това твърдение.

Визитата на Клинтън в Пхенян бе представена като частна мисия. Той е най-високопоставеният американец на посещение в страната след това на държавния секретар Мадлин Олбрайт през 2000 година.

Семействата на двете журналистки благодариха на Бил Клинтън и на Ал Гор за усилията, които са положили. Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън съобщи, че е разговаряла с мъжа си в самолета и "всичко е наред".

Двете журналистки бяха арестувани в Северна Корея на 17 март тази година, след като влезли в страната от Китай, където правили репортаж за севернокорейски бегълци.

Администрацията на президента Барак Обама не е дала подробности за визитата на Клинтън, но някои анализатори спекулират, че тя може да отвори път за директни разговори за ядрено обезоръжаване, отбелязва Ройтерс.

Представител на американската администрация, пожелал анонимност, обясни, че до визитата на Бил Клинтън се е стигнало, след като двете журналистки са казали на семействата си в телефонен разговор от затвора, че ако Клинтън пристигне на частно посещение в страната, те ще бъдат освободени. Вашингтон е преценил, че офертата на Пхенян е валидна и е обсъден планът за визитата. Северна Корея пък приела предварително, че посещението на Бил Клинтън няма да бъде свързвано с ядрения въпрос.

Според анализатори, цитирани от ББС, Ким Чен-ир има силно желание да подобри отношенията с Вашингтон, докато се подготвя да посочи свой заместник.

Смята се, че севернокорейският лидер страда от хроничен диабет и проблеми със сърцето. Точна информация за здравословното му състояние обаче няма. Според анализатори той ще бъде заменен на поста от третия си син.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?