Тайнственият "космически самолет" на ВВС на САЩ се приземи след двугодишна мисия

Тайнственият "космически самолет" на ВВС на САЩ се приземи след двугодишна мисия

След рекордна двугодишна мисия тайнственият "космически самолет" на американските военновъздушни сили се завърна на земята, предаде Асошиейтед прес.

Машината X-37B е кацнала в космическия център Кенеди в щата Флорида в неделя сутринта, съобщиха военновъздушните сили. Те не съобщават какво е правил самолетът, докато е обикалял около земята, след като беше изстрелян през 2017 г. с помощта на ракета на компанията Спейс Екс.

Самолетът е бил на мисия в продължение на 780 дни, което е нов рекорд за продължителност на мисията на тестово превозно космическо средство за многократна употреба.

Тайнственият "космически самолет" изглежда като космическа совалка, но е с една четвърт по-малък от совалките. Американски официални представители казаха, че последната му мисия е изпълнила успешно поставените цели. На борда на самолета е имало материали за експерименти на Изследователската лаборатория на военновъздушните сили.

Това е пети подобен полет на такова превозно средство. Шести полет е планиран за следващата година, като изстрелването ще бъде отново от Кейп Канаверал. Захранваният от слънчевата енергия самолет е управляван дистанционно и е без екипаж.

Споделяне

Още от Свят