Тайван глоби със 773 млн. долара производителя на чипове "Куалком"

Антимонополната комисия на Тайван глоби американския производител на чипове "Куалком" (Qualcomm) с рекордните 773 млн. долара за нарушаване на закона, предаде агенция Блумбърг в четвъртък.

Според регулатора, "Куалком" е допускала нарушения най-малко седем години и е злоупотребявала с доминиращото си положение по отношение на системите за пренос на данни CDMA, WCDMA и LTE, като е отказвала лиценз за важни технологии на компании, които не са приемали нейните условия. В същото време "Куалком" е получила от тайвански компании 13.2 млрд. долара лицензионни такси.

Освен наложената глоба, комисията задължи производителя да отмени редица споразумения, задължаващи конкурентите да ѝ предоставят данни за клиентите си и друга информация.

Представители на технологичния гигант съобщиха, че компанията не е съгласна с решението на регулатора и смята да обжалва следващата седмица.

В момента "Куалком" се съди с "Епъл" (Apple). През януари тази година "Епъл" подаде иск срещу "Куалком" за 1 млрд. долара, с който обвинява партньора си в злоупотреба с господството на пазара и налагане на заробващи условия за лицензиране на своите патенти. По–късно "Епъл" заведе още два иска срещу компанията за чипове в съдилища в Китай и Великобритания.

През април "Куалком" подаде в съда ответен иск срещу "Епъл", обвинявайки компанията в редица злоупотреби, свързани със съвместното им партньорство. По-късно "Куалком" подаде искове и срещу "Фокскон" (Foxconn), "Пегатрон" (Pegatron), "Уистрон" (Wistron) и "Компал" (Compal), които сглобяват смартфоните "Епъл". Производителят на чипове ги обвини в прекратяване на изплащането на таксите за използване на неговите патентовани технологии.

Още от Бизнес