Тайван обмисля подводно хранилище за отработеното ядрено гориво

Тайван обмисля подводно хранилище за отработеното ядрено гориво

Тайванската компания "Тайппауър" (Taipower) разглежда вариант за строителството на подводно постоянно хранилище за отработено ядрено гориво, съобщи руският сайт Атоминфо в четвъртък

Страната разполага с шест енергоблока в три АЕЦ и изгражда четвърта централа. До преди аварията в японската АЕЦ "Фукушима“, страната имаше големи планове за развитие на ядрената енергетика, но след трагедията те бяха преразгледани.

Един от основните проблеми е съдбата на отработеното ядрено гориво (ОЯГ). Тайван не предвижда затваряне на горивния цикъл на своя територия, но и не успява да намери чуждестранен партньор, който да съхранява отработеното ядрено гориво.

Затова "Тайпауър" смята да построи междинно хранилище за ОЯГ и технико-икономическата обосновка на бъдещото съоръжение беше предадена в Министерството на икономиката в края на септември 2016 г.

Изборът на място за постоянно съхранение на ядрените отпадъци обаче е сложно. Ведомството се е спряло на два варианта за площадка – остров в западната част на Тайванския пролив и терен в югоизточната част на страната.

Преценено е обаче, че островът е прекалено малък, а срещу другата площадка протестират местните власти.

Поради тези и други причини "Тайпауър" разглежда вариант за подводно разполагане на постоянно хранилище за отработено ядрено гориво. Компанията предвижда към такова хранилище да бъде построен и подводен тунел, който да го свързва с необитаем остров.

Срещу тези идеи се противопоставиха местните организации на зелените, според които морското дъно около Тайланд е много нестабилно, а плановете за подводно погребване на отработеното ядрено гориво са нецелесъобразни.

Споделяне

Още от Бизнес