Тайван поиска международна защита от Китай

Си Дзинпин призова китайската армия да се готви като за война

Цай Ингвен

Президентът на Тайван Цай Ингвен призова международната общност за защита заради подновените заплахи от Китай, предаде ДПА. Изявленията на Цай са в отговор на изказването на китайския президент Си Цзинпин в сряда, че Китай ще възстанови единството с Тайван, ако се наложи - със сила.

Тайванският президент коментира, че речта на Си е показала, че Пекин възнамерява да приложи познатия подход "една страна, две системи" и към Тайван. Този подход, приложен към Хонконг след 1 юли 1997 г., гарантира ограничена степен на автономия под китайски надзор.

Според Цай е невъзможно да се приеме призива на президента на Китай за обединение, защото той "крещящо пренебрегва факта, че Република Китай (Тайван) наистина съществува и напълно функционира като всички други демократични страни".

Президентът на Тайван предупреди Китай да не подценява волята на 23-те милиона души в Тайван да живеят в свобода и демокрация. Тя допълни, че китайските заплахи застрашават глобалните ценности, които Тайван отстоява.

Цай призова международната общност да погледне сериозно на новосъздалата се ситуация около Тайванския проток и да се застъпи за Тайван с цел защита на демокрацията и международната стабилност.

 "Ако международната общност не се застъпи за Тайван, която е демокрация, изправена пред китайска заплаха, ще попитаме коя ще бъде следващата страна, на която ще дойде редът?", каза Цай.

Междувременно президентът на Китай Си Дзинпин призова в събота армията да се готви за битка, предаде "Ройтерс".

“Въоръжените сили на Китай трябва да засилят чувството си за спешност и да направят всичко възможно, за да се подготвят за битка“, поиска той по време на среща с военното ръководство на страната.

Президентът е обяснил, че светът е изправен пред големи предизвикателства, невиждани от столетие, а Китай все още е във важен период на стратегическа възможност за развитие.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят