Тайван разгневи Китай, като позволи референдум за независимост

Тайванският парламент одобри предложение, което предоставя на президента правото да свика референдум за независимостта на острова в случай на нападение от страна на Китай, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Мярката, наречена "отбранителен референдум", е част от по-голям законопроект за плебисцитите, с който се разширява списъкът от въпроси, решавани с референдум. Предложението получи подкрепата на 108 депутати при 82-ма против.

Освен това парламентът прие друга клауза от законопроекта, която позволява провеждането на референдуми по деликатни въпроси като например за името и конституцията на острова.

Предложението бе подкрепено от 114 депутати, а 96 се обявиха против.

Вчера Китай заплаши със "силен отговор", ако тайванският парламент приеме законопроекта за референдумите.

Пекин се опасява, че решението на парламента в Тайван може да доведе до вот за независимост, който е в противоречие с политиката за "един Китай", предаде Си Ен Ен.

Китай вече заплаши Тайван с война. Пекин смята, че самоуправляващият се, демократичен Тайван, е ренегатска провинция, която евентуално трябва да бъде обединена с Китай, дори и със сила, ако трябва.

Пекин се противопоставя на всяка промяна в тайванския суверенитет, като приемане на нов национален флаг или промяна в официалното име на острова - Китайска република.

През 1996 г. Пекин изстреля ракети по посока на Тайван заради съобщенията, че островът предприема стъпки към независимост.

Независимо от силните заплахи, които се отправят и в момента, анализатори смятат, че китайският военен отговор далеч няма да е война, предаде Си Ен Ен.

При посещението на китайския премиер в САЩ следващия месец се очаква той да повдигне въпроса за продажбата на американско военно оборудване на Тайван.

Споделяне

Още от Свят