Тайванският президент ранен по време на митинг

Тайванският президент Чън Шуйбян беше ранен в последния ден от предизборната кампания преди президентските избори в неделя. Вицепрезидентката Анет Лю беше ранена по време на същия инцидент. Високопоставен представител на президентската администрация съобщи, че Чън е получил огнестрелна рана в стомаха, докато Лю е била ранена в десния крак, но състоянието им не е критично.

Чън Шуйбян, който е представител на Демократичната прогресивна партия, се бори за преизбиране срещу кандидата на националистическата партия Лиен Чан.

Кореспонденти съобщават, че предизборната кампания е била продължителна и изпълнена с взаимни обвинения, заради намеренията на Чън да проведе референдум за отношенията на острова с Китай, който разглежда Тайван като отцепила се провинция, предаде Би Би Си.

Чън и Анет са призовали хората към спокойствие, а изборите няма да бъдат отложени, каза ръководителят на президентската администрация Чъоу Ицзън, цитиран от Ройтрес. Той уточни, че президентът е в съзнание и "все още може да управлява държавните дела".

Президентският тандем е пътувал днес в открит автомобил в град Тайнан, родно място на президента. Хората по улиците са ги приветствали с фойерверки и затова първоначално бе съобщено, че двамата са пострадали от тях. Според Чъоу обаче "определено става дума за стрелба".

АФП съобщава, че държавните китайски медии запазват пълно мълчание по повод инцидента с Чън Шуйбян, който вече е водеща новина за всички телевизии в Тайван и Хонконг. Нито официалната агенция Синхуа, нито главните китайски информационни сайтове в интернет споменават за случката.

Споделяне

Още от Свят