Така наречената здравна реформа е някакъв анахронизъм

Едва ли някой се съмнява в това, че има крещяща необходимост от реформиране на здравната система в България, но също така едва ли има някой, когото властимащите могат да убедят, че правят нещо смислено по въпроса. В продължение на няколко години се натрупаха солидно количество "плодове" и сега е необходима армия от хора да ги обере - над 2 милиона българи, за които дори не се знаят конкретните причини за да отпадат от системата.

Освен, че не работи, здравната система струва скъпо на спонсорите и - българските граждани. Освен, че струва скъпо, тя е монополист и то държавен, т.е. тя е недосегаема. И освен това работи на солидарен принцип, нещо като мухлясалия социалистически девиз "От всекиму според способностите, на всекиму според потребностите".

При наличието на тези "идеални условия", без каквато и да било конкуренция и контрол в посока как да се принудят повече граждани да спонсорират "идеята", вместо да се контролират стриктно разходите на системата, е логично да се постигне този "впечатляващ резултат". И накрая с изключителен макиавелизъм отговорните политици посочиха виновниците - над 2 милиона българи, които не били платили. Целият дебат по скандала като че ли беше изместен в посока как някой, който е трябвало да плати, не го е направил и за това е виновен. Положението се замаза, прехвърлиха се отговорности/безотговорности и сега се мисли по въпроса.

Надявам се ИПИ, като независим експертен съветник да продължи темата, която е от изключителна важност за всички граждани на страната и покаже проблема от по-друг ъгъл.

Ето някои абсурдни въпроси, поради които почти една трета от българските граждани отпаднаха от здравната система, защото държавата не може да им отговори:

  • От къде безработните ще намират пари, за да си плащат осигуровките?
  • Защо те трябва да плащат повече от заетите със заплата до 200 лева на месец и как това се вписва в Конституцията на РБ?
  • За какво допринася 100% солидарният принцип, освен, че наказва тези с по-високи доходи да плащат повече и да получават еднакво /почти нищо/ от това което са платили?

По-правилният въпрос е кой е платил, защото за над 4 милиона се "грижи" държавата /пенсионери, публична администрация, непълнолетни и др./, около един милион са в чужбина, над 2 милиона не са платили - сметката е около 7 милиона и остават половин милион които са платили. Излиза, че нерегистрираните безработни трябва да издържат частично работещите на държавна служба.

  • Каква е логиката на обвързването на размера на вноските /6%/ с полученият доход, след като много по-логично е да е обвързан размера на вноската с получената услуга, ако не на 100%, то поне частично.
  • Що за демагогия е тълкуването на вноските за здраве като данък, а не като такса за някаква услуга? Резултата го потвърждава - както при данъка, държавата не определя с точност какво дължи срещу него, докато за таксите се дължи определена услуга, съответно има по-голяма прозрачност и по-стриктна отчетност. /В момента не можем дори да мислим за отчетност, след като самата каса не знае какво става/.

Следва определяне на виновните (без някой да чуе тяхното становище): Безработни (нерегистрирани в бюрата по труда), които са виновни, че нямат пари и не са си платили като за работещи; "лоши работодатели", не внесли вноски, като за стимулиращ пример държавата отсрочва на най-големите си длъжници вноските (където обикновено условията за труд са най-опасни за здравето); български емигранти, които дори да са искали здравна помощ, няма как да я получат от България, но трябва да плащат за минало време. Списъка може да продължи, а Макиавели може да е спокоен, че духа му е намерил място в българските Правителство и Парламент.

Резултат - пари за здраве няма. Касата поема изследвания, недостатъчни според двама лекуващи лекари (приятели) за установяване на диагноза, съответно или си плащаш изследвания каквито трябва, или няма точна диагноза. И с всичко по този начин, особено що касае необходими изследвания в доболничната помощ.

За какво е тогава НЗОК?

Всички известни действия на касата са скандални и по-точно скандално безотговорни - провален (скъп) опит за информационна система, безумно харчене за офиси и оборудване (при създаването и), скандали за "лекарствения списък", административно определяне на броя направления за лечение, дефицит в болниците, плащане на ръка (по някога под формата на дарение за болницата) и т.н.

Всички участници в процеса са недоволни - лични лекари, които са превърнати от доктори в писари, болнични лекари, които са ощетени във всякакъв смисъл и пациенти, които не получават нищо от това за което са платили. Тогава защо да се плаща?

Целият модел на здравно осигуряване доказва несъстоятелността на свръхдържавното регулиране, цинизма на държавният монопол и липсата на управленска визия в обществените фондове. НЗОК е типичен пример за пропаст между интересите на държавата (в лицето на нейното управление) и гражданското общество, което по принуда я спонсорира.

Забележка: Повод за това писмо е интереса към темата от голям брой студенти и дребни предприемачи, граждани, останали "доволни" от НЗОК.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: