Таки е бил заловен от Интерпол в Дубай

След дълго увъртане на родните власти, Цветанов потвърди официално за ареста

Снимка: Интерпол

Издирваният от два дни в целия свят Христофорос Аманатидис-Таки, задочно обвинен като лидер на наркобанда у нас, е бил заловен от Интерпол в Дубай, съобщиха пред Mediapool високопоставени източници от вътрешното министерство в четвъртък.

Арестът му съвпада със скандалното изчезване на осъдените за сформиране и участие на престъпна група за рекет и изнудване Пламен Галев и Ангел Христов точно в момента, когато властите се надпреварват да си прехвърлят отговорността за случая.

Информацията бе разпространена от повечето родни медии, въпреки че засега не намира официално потвърждение. От външното министерство пък първоначално се усъмниха в достоверността ѝ, тъй като нямали никакви подобни данни в генералното ни консулство в Дубай. По-късно обаче неофициално също потвърдиха.

Според все още непотвърдени данни Таки е бил задържан в жилище в Дубай. Фактът, че арестът му се осъществи само два дни, след като бе обявен за издирване от Интерпол на 8 май навежда на мисълта, че в международната полицейска служба са имали информация за местонахождението на Аманатидис, но досега нямаха възможност за действие, тъй като срещу него бе издадена единствено европейска заповед за арест, по която бе компетентна Европол само в рамките на ЕС.

В заповедта му за задържане, качена в сайта на Интерпол във вторник, бе посочено, че българските власти го преследват за "организирана престъпност, трансгранична престъпност, престъпления, свързани с употребата на наркотици".

Според запознати в прокуратурата процедурата по прехвърлянето му в България трябва да приключи до месец. Очаква се след това да му бъде предявено делото и обвинителният акт срещу него да бъде внесен в съда.


Родните разследващи отдавна сочат Таки като един от основните наркобосове у нас. Той обаче изчезна безследно преди срещу него да бъде издадена европейска заповед за арест в края на 2008 г. на базата на обвиненията, че с Христо Вартерян-Исуса са сформирали и ръководили наркогрупата. Исуса също е в неизвестност от 2009 г. През последните години доста медии, основно "жълти", редовно публикуваха твърдения, че задържаният се намира ту в ЮАР, ту в Бразилия или екзотични острови.

Информацията за ареста му се появи доста мистериозно в медийното пространство малко след 13.00 часа, като бе съобщена първо от Канал 3 с уточнението, че Аманатидис се е предал доброволно и анонимният източник на медията иска да избегне евентуалните спекулации, че Таки е бил задържан.

Няколко часа по-късно новината за дългоочаквания арест бе оповестена масово, като на места бе посочено, че става въпрос за предаване, а на други – че от Интерпол са заловили заподозрения. Впоследствие различни източници от вътрешното министерство и прокуратурата неофициално потвърдиха за задържането с изричното уточнение, че Таки не се е явил доброволно в дубайския офис на международната полицейска служба. В крайна сметка лично вътрешният министър Цветан Цветанов потвърди официално за ареста.

В момента в Софийския градски съд тече процес срещу т. нар. наказателна бригада на Таки, по който обвиняеми са Любомир Костадинов-Младежа, Цветан Миленов-Църи, Асен Китанов-Психото, Васил Бекиров, Владимир Иванов, Илия Илиев и Васил Христов. Делото е в ход от средата на юли 2010 г., но е засекретено, като според защитата единственият повод за това са няколко безполезни справки от полицията с гриф "секретно".

Основните свидетели в процеса са двама люлински гангстери – Иво Андонов-Буземеца и Росен Кръстев-Стъкларя. За първия е известно, че е бил близък приятел с Вартерян, но тъй като му дължал голяма сума пари, решил да стане свидетел срещу него. Според публикации в пресата Кръстев пък бил свързан с разпространението на дрога в кв. "Люлин". Той играел важна роля в структурата на Мирослав Пелтеков, известен като Мирката и Пелтека.

Споделяне

Още по темата

Още от България