Такива мероприятия - на други съоръжения, не на нашия стадион

Такива мероприятия - на други съоръжения, не на нашия стадион

Премиерът Бойко Борисов се закани да не допуска повече големи концерти на националния стадион "Васил Левски" и дори се скара на спортния министър Свилен Нейков за увредената трева след концерта на Мадона. Това става ясно от стенограмата от последното заседание на Министерския съвет, провело се в сряда.

При докладване на внесена от Свилен Нейков точка в дневния ред, Борисов взема думата и заявява, че използва точката, за да отправи към министъра упрек. "Макар че ние нямаше как да отложим концерта на националния стадион, но той като наша собственост трябва да бъде пазен и съхраняван. Вследствие на концерта там са нанесени щети. Да се направи много бързо комисия от специалисти, още в рамките на деня да се оценят щетите и съответно да се поиска от фирмата организатор да бъдат отстранени за тяхна сметка", разпорежда Борисов.

Той заявява още, че в други подобни случаи трябва да се предлагат други съоръжения, "а не тези, които са ни лицето и особено когато заради подобно мероприятие се отлагат международни прояви, касаещи пряко футбола, или се затрудняват такива, какъвто има в събота (5 септември – б.р.) - мача на националния отбор по футбол".

Борисов заявява, че "последствията трябва да се понесат от тези, които са спечелили и съответно оттук нататък да се преценява кога и как се отдават съоръжения".

"Има и други спортни съоръжения, които биха могли да поемат подобно мероприятие", отсича той.

Тук се намесва и вътрешният министър Цветан Цветанов, който казва, че е трябвало да има анекс към договора, с който "да се блокира определена сума от организаторите, която да стои за евентуални щети, които могат да бъдат по-лесно взети от държавата или от съответното министерство".

Нейков информира Цветанов и Борисов, че има застраховка, която покрива щетите и проблемът не е в парите, а в това, че не e ясно дали тревата ще се възстанови напълно за съботния мач на националния отбор срещу Черна гора.

Борисов се намесва с репликата: "Ще бъдат отстранени, за събота няма да има проблем", при което Нейков се съгласява.

Наемът на стадиона за концерта на Мадона е бил десет пъти по-голям от този, който се получава за футболен мач.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?