Такса електромер да се вмести в сегашните сметки за ток, настоява шефът на енергийната комисия

Трябва да се въведе такса електромер, но размерът ѝ не трябва да се отрази на общите разходи за ползване на ток. Това мнение изрази в сряда председателят на парламентарната енергийна комисия Веселин Близнаков, в коментар на внесените вчера в регулаторния орган предложения от новите собственици на електроразпределителните дружества.

От чешката компания CEZ, която придоби ЕРП-ата в София, София-област и Плевен, вече обявиха, че предвиждат разделяне на сметката на тока на две - да се плаща такса "електромер" и за консумирана електроенергия. От Държавната комисия за енергийно и водно регулиране също коментираха, че има логика за въвеждането на такава такса, която би трябвало да отчита разходите на дружествата по поддържането на системата.

От чешката компания заявиха, че е разумно всички абонати да плащат такса електромер, защото енергото има разходи за довеждане на тока до имота, независимо дали електричеството се ползва или не. В момента тези разходи се поемат от потребителите, които консумират. По-честно е всички да поемат съответните разходи, смятат от столичното енергоснабдяване.

Днес Близнаков коментира още, че предложенията на новите собственици на ЕРП-та за тарифи на тока трябва да бъдат разгледани много критично, за да не се допусне безпринципно увеличение.

Нито едно от дружествата досега не е обявило конкретни тарифи, които предлага на енергийния регулатор за одобрение. Миналата седмица заместник председателят на ДКЕВР Игнат Томанов коментира пред Mediapool и радио Нова Европа, че няма необходимост цената на тока за бита да поскъпва преди средата на идната 2006 година. Той предположи, че новите собственици на ЕРП-та ще предложат различни тарифи за консумация на еленергия в различните часови пояси и през уикенда, като средната цена на тока остане сегашната.

Във вторник в ДКЕВР внесоха предложенията си електроразпределителните предприятия Столично, София-област, Плевен, Пловдив и Стара Загора. Очаква се в следващите дни да внесат своите предложения и дружествата във Варна и Горна Оряховица.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?