Такса "градушка" за шофьори и земеделци от 2019 г.

Земеделците ще плащат по 50 ст./дка, а 0.8% от приходите от "Автокаско" ще отиват в ново предприятие

Такса "градушка" за шофьори и земеделци от 2019 г.

Със закон за градушките да бъде въведено задължение регистрираните земеделци да плащат по 50 ст./дка, а застрахователите да отделят по 0.8% годишно от премийния приход по застраховката "Автокаско", което е около 5-6 млн. лв. годишно. Това съобщи министърът на земеделието Румен Порожанов при отчета си за работата през тази година в сряда.

Попитан какво не е успял да свърши през изминалата година, той отговори: "Това, което ми се искаше да вкараме, но се забави и ще бъде реализирано в началото на следващата година е Законът за градушките".

В началото на тази година правителството одобри Национална стратегия за развитие на градозащитата в страната. Тя предвиждаше до 90 на сто от земеделските земи да бъдат защитени от градушки. Сега са едва една четвърт и много полета оставаха незащитени, по данни на Изпълнителната агенция "Борба с градушките". Предвидено е разширяването на защитената територията да стане по два начина – с противоградни ракети и самолетен способ.

За целта ще се създаде ново държавно предприятие за борба с градушките, за което плановете бяха ще се финансира от такса "градушка" за земеделците и част от премийния приход от застраховките "Автокаско" и "Имот". Сега Порожанов нищо не каза за отчисления от имотните застраховки

Срещу намеренията се обявиха застрахователите, според които няма логика те да плащат на земеделците.

Застрахователите били съгласни да правят отчисления, ако законът въвеждал задължителна застраховка "Нива" за фермерите, каза Порожанов. Той обаче е категорично против тази идея на застрахователите. Земеделският министър смята, че застрахователите сами трябва да спечелят доверието на фермерите и те да застраховат продукцията си при тях.

Освен това с разширяването на противоградната защита ще бъдат защитени не само нивите, но и градовете. Сега при градушки, които причиняват щети по автомобилите и домовете, каквито случаи имаше през последните години, застрахователите изплащаха обезщетения за пострадалите автомобили. С разширяването на защитата, този разход ще бъде спестен на застрахователите, затова е логично да поемат част от издръжката на борбата с градушките, смята Порожанов.

Неговата амбиция е до края на януари 2019 г. Законът за градушките да мине през Министерския съвет и да бъде внесен за гласуване в парламента.

Плановете са предприятието за борба с градушките да се създаде най-късно до пролетта, за да бъде предпазена тазгодишната реколта.

"Вноската, която залагаме от застрахователите, е между 5-6 млн. лв. годишно. Тя е да има солидарност и да се намали вноската на земеделските производители", каза Порожанов. Обясни, че първоначално било заложено фермерите да плащат по 90 ст./дка, а сега таксата е намалена на 50 ст./декар.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?