Такса смет поскъпва рязко от 2019 г.

Отпада предизборното обещание на ГЕРБ за поетапно повишение

Такса смет поскъпва рязко от 2019 г.

Такса смет поскъпва рязко от 2019 г. в много населени места, става ясно от внесения от кабинета "Борисов 3“ в Народното събрание проект за промени в Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ).

От документа става ясно, че кабинетът на ГЕРБ е предпочел рязкото въвеждане на промяната от началото на 2019 г. вместо поетапно повишение на таксата, каквото предлагаше служебното правителство.

Въпреки сериозния ефект на промяната за домакинските бюджети и въпреки задължението си по закон, правителството за пореден път не е направило реална оценка на въздействието на проекта, а е приложило единствено формален анализ без никакви сметки.

От 2013 г. ГЕРБ се опитва да въведе нова формула за определяне на такса смет според количеството изхвърлен отпадък, а не според данъчната оценка на имота, каквато е масовата практика в момента. Оттогава насам обаче всички законопроекти в тази посока не само на партията на Борисов, но и на кабинета на "Орешарски“, пропаднаха, тъй като са свързани с висока политическа цена.

Притеснението е, че новата формула драматично ще завиши таксата на голяма част от домакинствата за сметка на бизнеса, който в момента поема основната тежест на плащанията за събирането, извозването и третирането на сметта. Смята се, че в момента бизнесът генерира около 30% от отпадъка, но прави 70% от постъпленията от таксата. След въвеждането на новата формула се очаква съотношението да се преобърне, което да доведе до поевтиняване на таксата за бизнеса и поскъпване за гражданите.

За да смекчи този развой на събитията, в края на март тази година служебният министър Кирил Ананиев предложи компромисен вариант на законопроекта с цел поскъпването да бъде плавно. Според проекта на Ананиев до края на 2020 г. общините трябваше да анализират кой вариант за изчисление на такса смет да прилагат. Освен това се въвеждаше и петгодишен гратисен период, в който местните власти нямаше да могат да повишават налога с повече от 20% годишно.

Планът за поетапно поскъпване отпада

В новия проект на Владислав Горанов обаче всички гратисни периоди и ограничения са отпаднали, като се предлага реформата да влезе в сила изцяло от 1 януари 2019 г. Това е направено по предложение на бизнеса – на Асоциацията на организациите на българските работодатели, а също и на екосдружението "За Земята“, личи от общественото обсъждане на проекта.

Преди изборите обаче министър Горанов обещаваше, че таксата ще поскъпва поетапно.

"Ще се заемем с такса "смет" веднага след изборите. Новият модел, който се залага в закона, предвижда постепенно пребалансиране на тежестта на таксата между бизнеса и гражданите. Ако трябваше да се направи рязко, пребалансирането щеше да е изключително тежко в началото, защото вероятно щеше да доведе до намаляване в пъти на тежестта на бизнеса и увеличаване в пъти на тежестта за населението. Затова и моделът, който сме предвидили, се базира на плавен преход“, каза той в интервю за Mediapool на 8 ноември 2016 г. Не е ясно какво е довело до преосмисляне на позицията му.

В сегашния проект е запазен постигнатият в последната година консенсус, според който такса смет ще се определя по избор на общината според три бази – индивидуално измерено количество отпадък за имота (включително чрез покупката на торби), количество битов отпадък за имота (определено според броя и вместимостта на съдовете за събиране на боклука и честотата на тяхното транспортиране) или броя ползватели на услугата в имота.

Само по отношение на пространствата за обществено ползване се допуска тази част от таксата да се определя според броя на ползвателите на имота или разгърнатата застроена площ.
Базата може да бъде различна за отделните части на населените места или за различен тип ползватели, като тя ще се определя от съответния общински съвет. Той трябва и да мотивира избора си на база.

Текстовете предвиждат още до 30 юни 2018 г. гражданите да декларират пред общинските власти броя на ползвателите на имота си.

Гаранции срещу злоупотреби с договорите за боклука

Финансовото министерство е запазило и в новия си проект част от гаранциите, че общините ще затегнат разходите за такса смет. В момента едни от най-спорните договори на общините, по които в някои кметства се трупат сериозни просрочия, са тъкмо тези за сметосъбирането, сметоизвозването и третирането на отпадъците. Преди време Сметната палата в свой доклад разкри, че общините масово включват несвойствени разходи в сметката за боклука.

От години голяма част от страната е разпределена между няколко основни бизнес структури, осигуряващи дейностите по чистотата – тези на Румен Гайтански, "Титан“ и частично братя Домусчиеви.

Законопроектът на Горанов предвижда план-сметката за боклука да се изготвя по образец, определен с наредба на Министерския съвет. "С унифицирането на формата, в която ще се представят необходимите разходи за предоставяне на услугите, се цели да се намалят случаите на включване на недопустими разходи при съставяне на документа“, посочват от МФ.

Въпросната план-сметка ще се подлага на обществено обсъждане преди одобряването ѝ, а обобщените данни по нея, включително разходите и отчетените количества събрани и третирани битови отпадъци, ще се обявяват на интернет страницата на общините веднъж годишно. План-сметката за боклука ще подлежи и на проверка от Сметната палата, предвиждат промените.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес