Такса смет за бита в София поскъпва между 5 и 10 лв.

Такса смет за бита в София поскъпва между 5 и 10 лв.

Столичният общински съвет реши таксата смет за софиянци да поскъпне между 5 и 10 лв. през 2006 г. в сравнение  с миналата година, след като в понеделник градските съветници прегласуваха на сесията си отхвърления по-рано проект на план-сметката за чистотата и за нова такса смет.

Най-голямо ще е увеличението за хората, които притежават жилища в центъра, тъй като там данъчната оценка на имотите е най-голяма. В селата около София може и да не усетят увеличение, обясни председателят на общинската бюджетна комисия Иван Нейков.

Общинските съветници отхвърлиха искането на Демократи за силна България всички столичани, които платят такса смет до 31 март, да ползват 5 на сто отстъпка.

За 2006 г. промилът върху данъчната оценка на имота се прие да бъде 2,35 или с 15 стотни от промила по-малко от първоначалното предложение, което по-рано бе отхвърлено от общинските съветници, а увеличението за гражданите.  

Проектът предвиждаше фактическо намаляване на промила от средно 2,45 плюс 5 лева твърда такса, което общо прави 2,75 промила за миналата година на 2,5 върху данъчната оценка на имота без таксата от 5 лева. Промяната се налага поради увеличаването с 30 на сто на данъчната оценка на жилищата. Предложението обаче бе отхвърлено при първото гласуване, а по-късно бе прието общо намаление от 40 стотни от промила.

По време на обсъжданията председателят на групата на ДСБ Вили Лилков предложи по-ниска ставка както за гражданите, така и за фирмите. От Демократи за силна България изчислиха, че при 2,5 промила ще бъдат събрани около 114 милиона лева от такса смет през 2006 г., а за дейностите по чистотата са необходими 85 милиона лева.

За въвеждане на 2,21 промила се обявиха от БСП, но в последствие заявиха, че няма време за по-голяма промяна и че 2,35 е по-добре отколкото да остане старият вариант от 2,45 промила.

Изчисления на общината сочат, че при така приетия вариант сумата, която трябва да бъде събрана, е точно 85 милиона лева.

“При този вариант ще имаме един много напрегнат бюджет, но смятаме, че има две резерви, които трябва да бъдат използваме. Едната е свързана с постигането на по-голяма събираемост на таксата, а другата е по-голям контрол върху концесията”, заяви Нейков.

По думите му още не е ясно точно каква сума ще бъде отразена в план-сметката за концесионерите, но добави, че тя няма да бъде по-висока от миналогодишната, която възлизаше на 48 милиона лева.

В приетия бюджет балирането на боклука е отразено като целогодишна дейност, но Нейков изрази надежда, че могат да бъдат спестени пари, ако пакетирането на сметта бъде преустановено преди края на годината. Спестените пари ще отидат за закупуване на терена, където ще построи завода за боклук.

Градският парламент възложи на кмета Бойко Борисов до три месеца да представи нова по-ефективна формула за контролиране на фирмите концесионери по чистотата.

Кметът Борисов отново поиска извънредно закрито заседание за изработване на стратегия за дейността на фирмите концесионери и заяви, че до 2 месеца СОС ще получи от него новата формула за контрол на концесионерите.

“От както съм на този пост, отделяме много голяма част от времето си да говорим за тази концесия. Затова аз искам да ви предложа да направим едно закрито заседание за концесията, на което да си изговорим всичко и след това да излезем пред хората с единно решение”, заяви Борисов.

Той бе подкрепен и от общинския съветник от НДСВ Владимир Каролев, който заяви, че заседанието трябва да е закрито и че трябва да се направи  до седмица.

Председателят на Столичен общински съвет Владимир Кисьов заяви, че ще насрочи извънредно заседание, само ако му бъде представен някакъв конкретен проект за решение. По думите му, за да разреши закрито заседание, СОС трябва да вземе изрично и мотивирано решение в тази посока.

“Досега мотиви не са представени”, каза Кисьов като не пожела да прогнозира кога може да се проведе подобно заседание.

Преди обсъждането на план-сметката за чистотата кметът на София Бойко Борисов информира съветниците за действията, които е предприел за решаване на проблема с отпадъците. Балите почват да текат, ситуацията излиза извън контрол, каза Борисов.

До десетина дни характеристиките на три от най-подходящите терени за строеж на завод ще бъдат преведени на английски, немски и френски език и ще бъдат предоставени на посолствата в София за запознаване на техните форми с възможностите за участие в бъдещия конкурс за избор на инвеститор и изпълнител на строежа на завод за преработка на боклука.

Това ще са терените в ЗСК “Кремиковци”, ТЕЦ “София” в квартал “Орландовци” и място в Хан Богров.. Така са класирани и площадките в уведомлението за инвестиционно намерение за строежа на завод за смет, внесено в Министерството на околната среда и водите.

В края на миналата седмица са излезли и последните междинни изследвания на мини “Чукурово”, които са показали, че теренът там също е подходяща възможност за строеж на завод, депо за остатъчните отпадъци след преработката на смет и за складиране на боклука. Столична община ще получи до две седмици и крайните резултати на фирма “Геокомплекс инженеринг” за “Чукурово”. Каквито и да са резултатите от тях, общината няма да може да изнася сметта към Габра, докато Върховния административен съд не излезе с решението по заведената жалба срещу правителствения акт.

Зам.-кметът по екологията Милор Михайлов внесе доклад в комитета за кризата с столичния боклук за избор между шест технологии за третирани на сметта – високотемпературна преработка, плазмена преработка, технологията Оксалор, при която от боклука се добиват торове, солидификацията превръща отпадъците в инертни материали, преработката за добив на биогорива, интегриран подход и съхранението на боклука по досегашния начин  - в депо.

Докладът на Милор Михайлов обаче не бе разгледан на сесията в понеделник, тъй като стана ясно, че е внесен контрадокумент от страна на общински съветници от БСП, който иска да се конкретизират технологиите и с акцент върху технологията Оксалор, която обаче е собственост на едноименната френска фирма и означава директно да се посочи и изпълнителят.

По информация на Mediapool от общината офертите от страна на инвеститорите за строеж на завод за боклук се движат между 50 и 200 милиона евро. Най-скъпите оферти са за заводи, които горят отпадъка или използват плазмената технология.

До края на годината ще бъде избран инвеститорът и изпълнителят на завода за смет.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?