Такса смет за столичани се вдига с 40-100% с пускането на завода за боклук

Новият завод за отпадъци, който трябва да заработи най-късно през 2015 г., ще доведе до скок на такса смет от 40% до над 100%. Това стана ясно при обсъждането на въпроса в Столичния общински съвет (СОС).

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не се ангажира с колко ще поскъпне такса смет за столичани след пускането на завода. Тя посочи, че няма да се допусне годишният размер на таксата да надхвърли 1% от средния годишен доход на домакинство и ще остане “социално поносима”.

С пускането на завода такса смет ще се вдигне най-малко двойно, опонира обаче Георги Кадиев от БСП, който беше задал въпроса към Фандъкова. Неговият аргумент е, че в момента обработката на един тон боклук струва 80 евро, а заводът ще го преработва срещу 160 евро.

Според Фандъкова обаче не може да се правят такива механични сравнения, защото от преработката на отпадъците общината ще получава приходи.

Отчитайки тези приходи, може да се прогнозира, че такса смет на столичани ще нарасне 40–60%, смята Любомир Дацов от НДСВ.

Нов модел за плащане на таксата неясно дали ще има

Столичният кмет Йорданка Фандъкова не отговори дали ще има нов модел за плащане на такса смет от столичани или таксата ще продължи да се изчислява върху данъчната оценка на имота.

Йорданка Фандъкова припомни, че е създала работна група, която трябва да излезе с предложения най-късно до края на юни 2012 г.

В момента столичани плащат 1.6 промила от данъчната оценка на имота. Такса смет е под 1% от годишните доходи на домакинство, докато средно за страните от ЕС е 1.7%, посочи Фандъкова.

ДДС и държавната помощ бавят одобрението на завода

Заводът за отпадъци все още не е получил зелена светлина от Европейската комисия, въпреки че апликационната форма беше изпратена в началото на ноември 2011 г.

Разходите за ДДС и държавните помощи са двата въпроса, които все още не са изчистени между Столичната община и Брюксел, стана ясно от отговора на Фандъкова.

София иска ДДС да бъде признат за допустим разход, докато Брюксел засега се опъва. Относно държавните помощи проблемът е в голямата разлика между таксата, която плащат гражданите и бизнеса, което според Еврокомисията, е скрита държавна помощ за населението.

Предлага се подход на плавно преодоляване на кръстосаното субсидиране на такса битови отпадъци от бизнеса към физическите лица, при спазване на принципа на социалната поносимост, без да се допуска годишният размер на таксата да нахвърля 1% от средния годишен доход на домакинство, каза по този повод Фандъкова.

Цялостната система за решаването на проблема със софийския боклук предвижда да се изгради завод за отпадъци, който ще произвежда RDF-гориво, което ще продава на циментовите заводи и “Топлофикация София”. Инсталация за компостиране на зелените отпадъци и депо, което единствено в момента се строи и ще бъде готово до края на годината. Целият проект е на стойност близо 360 млн. лв.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес