"Такса успех": Сигнали за рушвети по европроекти в икономическото министерство

Ведомството открива линия за фирми, от които е искана комисионна, за да бъдат одобрени проектите им

Лъчезар Борисов, сн. БГНЕС

Постъпили са сигнали за сериозна корупционна схема в Министерството на икономиката, при която от кандидатстващи за еврофинансиране е искана комисионна – т.нар. "такса успех", понякога надхвърляща половината от стойността на проекта. Това съобщи в петък новият министър на икономиката Лъчезар Борисов, който допреди седмица бе заместник на подалия оставка Емил Караниколов.

В схемата за замесени както служители на министерството, така и консултантски фирми, които искали комисионна между 40 и 60 процента от стойността на целия проект, каза Лъчезар Борисов.

Сигнали за искана "такса успех" са подали депутати от различни парламентарни групи. Такива са постъпили и от различни региони на страната. ДАНС вече проверява конкретен сигнал, съобщи министърът.

"За "такса успех", която гарантира получаване на финансиране, са получавани драстични комисионни. Тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо", каза министърът и допълни: "Наше желание е този възел, тази информация за връзка между експерти, между консултанти, които искат такива суми за "такса успех", да бъде пресечен".

Най-ниската стойност на проект е между три хиляди и десет хиляди лева.

След среща с премиера е решено да бъде създадена работна група за контрол, специален имейл, горещ телефон за сигнали, обяви министърът.

Обявявайки смените в кабинета преди седмица, премиерът Бойко Борисов каза, че е чувал за нередности и бонуси при раздаваните грантове по схемите на оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност" към икономическото министерство. Първоначалният мотив на премиера да поиска оставката на Караниколов беше, че той и още двама ключови министри били свързани с ДПС и Делян Пеевски, но при официалното обявяване на рокадите този аргумент липсваше.

Заедно с Караниколов бе отстранена и зам..-министърът на икономиката Лилия Иванова, която отговаряше за еврофондовете, а на нейно място бе назначена никому неизвестната досега Яна Топалова.

В петък Лъчезар Борисов информира медиите, че след изслушването в пленарна зала е имал възможността да се срещне с много народни представители, които са подали сигнали, че към бенефициенти, които кандидатстват, са поискали "такса успех", без да бъде цитирано от кого е направено това - консултант или служител на Министерство на икономиката.

"Добре е да се опровергаят или да се проверят фактите дали в Министерството на икономиката има посредници, без които получаването на грант (по еврофондовете) е невъзможно. Говори се за конкретен процент, който фирмите дават, за да бъдат одобрени", каза във вторник лидерът на НФСБ Валери Симеонов.

Сега Лъчезар Борисов каза, че започва проверка и на инспектората на икономическото министерство. Открива се и гореща телефонна линия за сигнали за корупция. Телефонният номер е 02 940 74 21, сигнали могат да се поддават и на [email protected].

Към инспектората на министерството ще бъдат включени и представители на работодателските организации, каза още министърът, който преди два дни обяви инициатива за създаване на надзор от страна на работодателски организации върху изразходването на парите от еврофондовете.

Министърът информира, че до няколко дни ще бъдат представени мерки, свързани със засилване на контрола на вече съществуващи европроекти. На посочения мейл ще могат да бъдат задавани чисто консултантски въпроси към експерти от министерството:

"Взехме решение по нареждане на премиера още утре екипът на Министерство на икономиката да създаде платформа с виртуално попълнени документи, така че бизнесът, който иска да кандидатства, да може да види примерни документи".

Министърът припомни, че започва ускореното одобряване на внесените вече заявление с проекти за финансиране по Оперативната програма "Иновации и конкурентоспособност", по която има 1.1 млрд. лв. и сега те ще бъдат насочени за справяне с последиците от коронавируса. Други 700 млн. лв. от държавната Българска банка за развитие (ББР) ще бъдат предоставени на фирмите под формата на кредитии и гаранции за кредити (500 млн. лв.) и за безвъзмездна помощ (200 млн. лв.).

Макар тези антикризисните мерки да бяха представени като нови, новото в тях са само 200-та милиона лева грантове за бизнеса от ББР. Останалите са вече предоставени средства от еврофондовете и обявените още в началото на извънредната ситуация 500 млн. лв. от държавната банка за заеми и гаранции по кредити.

По-рано тази седмица министърът каза, че ведомството планира да разглежда по 27 хиляди заявления за финансиране на различни проекти по ОПИК, за да могат фирмите да получат дългоочакваните свежи средства. За целта ще бъдат мобилизирани максимален брой служители и експерти от ведомството, които трябва да работят извънредно. Логично е да се предположи, че част от тази администрация е замесена в описаната корупционна схема "такса успех".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес