Таксата смет в София няма да се вдига

Таксата смет в София няма да се вдига

Столичната община (СО) предлага в проекта за бюджет за 2007 година такса "смет" да се запази на старите нива въпреки увеличаването с 20 процента на данъчните оценки на жилищата в града, съобщи за Mediapool в петък зам.-кметът по финансите към СО Минко Герджиков.

През последния месец представители на Столичния общински съвет и кметската администрация нееднократно прогнозираха повишаване на таксата заради покачването на имотните оценки и нуждата от пари за строеж на завод за боклук.

В момента таксата се изчислява при 2,35 промила от данъчната оценка на жилището, а в бюджетната рамка за тази година ще залегнат 2,05 промила. По думите на Герджиков и така дължимите суми от гражданите за чистота ще се запазят същите. Събирането на таксата ще започне от месец март.

Общинската комисия по опазване на околната среда, земеделие и гори обсъди в петък предложение на кметската администрация за бюджет от 95 милиона лева за всички дейности по чистотата. От тях 50 милиона лева ще бъдат предоставени на концесионерите, което с 2 милиона лева повече от миналата година.

Близо 26 милиона лева е разчела Столична община за балиране на отпадъците, което е с пет милиона лева повече от 2006 година. Останалите пари по всяка вероятност ще бъдат използвани за търсене на някакъв вариант за решение на кризата с боклука.

Комисията ще гласува предложението на заседанието си на 23 януари, като се очаква то да бъде внесено за разглеждане в Столичния общински съвет на 25 януари.

В същото време главният секретар на Столичния инспекторат Кънчо Чакъров обяви, че е възможно ново предоговаряне на договорите с концесионерите по чистотата. Това трябва да стане след най-малко шест месеца, когато се очаква и старта на дългоочакваната GPS – система за контрол по извършваните дейности.

Чрез системата ще се следят 11 вида дейности, а предоговарянето може да се случи след получаване на първите резултатите от работата на новата технология, добави още Чакъров.

Той обаче не уточни в каква посока биха се променили цените. Последното предоговаряне на конценсионните споразумения за чистотата се случи през пролетта на миналата година. Тогава “Чистота”, ДИТЦ и “Волф” се съгласиха техните дейности да бъдат контролирани чрез бъдещата GPS – система.

Споделяне

Още от България