Таксата за минаване по Дунав мост ІІ с лека кола ще е 6 евро

Размерът на таксите за преминаване през моста над Дунав при Видин - Калафат е готов и е записана в проект на постановление на Министерският съвет, който е качен на страницата на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Според предложената тарифа, която е изработена след съгласуване с румънската страна, за преминаването на лека кола през двукилометровия мост ще се плаща такса от 6 евро или 12 лева. Толкова ще заплащат и микробусите до 9 места, както и по-малки товарни коли до 3.5 тона. За камиони до 7.5 тона тегло, автобуси до 23 места таксата е 23 лева или 12 евро.

За камиони между 7.5 и 12 тона маса ще заплаща такса за преминаване от 49 лева или 25 евро. Толкова е и таксата за минаване на пътнически автобуси над 23 места.

За тирове таксата е 72 лева или 37 евро.

След многогодишно съгласуване, проектиране, договаряне и строеж вторият мост на Дунав между България и Румъния се очаква да бъде открит тържествено на 14 юни. Поканени са премиерите на България и Румъния Пламен Орешарски и Виктор Понта.

Споразумението между двете правителства за създаване на съвместна търговска структура, която да е оператор на новия комбиниран мост между двете страни, беше ратифицирано от Народното събрание на 30 май тази година.

Самото дружество "Дунав мост Видин – Калафат" АД, което ще има отговорност за управлението, експлоатацията и поддръжката на мост над река Дунав при Видин, както и за събирането на таксите за преминаване от пътните превозни средства, бе учредено на 6 юни. Капиталът на дружеството е 300 000 лева, разпределен по равно между акционерите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?