Таксата за преглед остава същата въпреки повишената минимална заплата

Размерът на таксата за лекарски преглед да остане 2.70 лв., а за престой в болница – 5.40 лв. дневно, въпреки повишението на минималната работна заплата до 290 лв. от 1 май, ще предложи здравният министър Десислава Атанасова с допълнение към предложените изменения в Закона за здравното осигуряване. Това съобщиха във вторник от Министерството на здравеопазването.

В момента таксата е определена в Закона за здравното осигуряване (ЗЗО) като 1 процент от минималната работна заплата и съответно бе трябвало да стане 2.90 лв. от 1 май.

 

С постановлението за вдигане на минималната заплата от 270 на о20 лв. от май обаче правителството реши, че трябва да се промени нормативната уреба относно размера на таксата за преглед. Това обаче не е било сторено от предишното ръководство на здравното ведомство. Сега Атанасова спешно ще внесе с които потребителската такса и таксата за престой в болница да останат непроменени, съобщават от МЗ.

 

Въпреки увеличението на минималната работна заплата с 20 лв. от вторник, България остава с най-ниски трудови възнаграждения в Европейския съюз. С влизащите в сила промени минималната часова работна ставка става 1.72 лв. Вдига се и прагът на бедността, който вече е 236 лв.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?