Таксата за преглед при лекар ще е 2.90 лв. докато не се свали със закон

Пациентите ще плащат по-скъпата такса за преглед при лекар и престой в болница докато не бъде поправен пропускът на здравното министерство. Това стана ясно от думите на здравния министър Десислава Атанасова в сряда. От 1 май минималната заплата бе вдигната от 270 лева на 290 лева. Досега таксата за преглед при лекар бе 1% от минималната заплата или 2.70 лева, а таксата за престой в болница 2% от минималната заплата или 5.40 лева.

През миналата година правителството реши да отвърже редица плащания от размера на минималната заплата, включително и таксата за преглед при лекар. За целта министрите на труда и финансите е трябвало да дадат указания и да създадат организация. Това обаче не се е случило и по закон от вчера са в сила новите такси 2.90 лева за преглед при лекар и 5.80 лева за един ден болничен престой.

Въпреки че преди ден Атанасова обяви, че ще настоява да се запазят старите такси до приемането на нужните законови промени, в сряда тя обяви, че до гласуването на промяната от Народното събрание таксата ще бъде 2.90 лева. Тя уточни, че това решение е съгласувано с премиера Бойко Борисов.

Промяната в Закона за здравно осигуряване ще стане на следващото заседание на правителството, но след това ще е необходим поне месец, за да мине и през Народното събрание.

Споделяне

Още от България