Таксата за прелитане над България пада, но се вдига лихвата при забава

Таксата за прелитане над България пада, но се вдига лихвата при забава

Таксата за прелитане над страната ни пада с 6.54 евро, но се вдига лихвата при забава на плащането. Това реши правителството с промени в Наредбата за таксите за използване на летищата за обществено ползване и за аеронавигационно обслужване.

С промените базовата таксова единица "прелитане" над България се намалява от 37.53 евро на 30.99 евро, съобщи правителствената пресслужба.

Очакваният ефект е осигуряване на достатъчно приходи за финансиране на дейността по предоставяне на аеронавигационно обслужване, като същевременно с това се повишава конкурентноспособността на обслужваното въздушно пространство.

В същото време се променя лихвеният процент за просрочено плащане на таксите за аеронавигационно обслужване при прелитане във въздушното пространство на страната от 10.24 на 10.30. По този начин ще се запазят стимулите за навременно плащане на дължимите такси за аеронавигационно обслужване, се казва в съобщението на правителството.

Отменя се обаче и отстъпката от таксата за аеронавигационно обслужване на летище "София", но тя остава за всички останали летища. Изискването е на европейски регламент, който не предвижда отстъпки от таксата за най-голямото летище на страната, е посочено в съобщението.

Размерът на таксата в зоните и районите на летищата остава непроменен.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?