Таксата за транзита на българските тирове през Турция не се променя

Таксата за транзита на българските тирове през Турция не се променя

Турция няма да въведе нови по-високи транзитни такси за българскките превозвачи от 1 септември и потвърди, че запазва сегашната такса от 43 евро, която се събира за транзитни превози през нейна територия ца бългаските тирове. Това съобщи министърът на транспорта Данаил Папазов след заседанието на правителството в сряда.

Той уточни, че тази информация е била потвърдена във вторник с официално писмо от Али Ръза Ючулу, генерален директор на Генерална дирекция "Автомобилен транспорт" към Министерството на транспорта, морските въпроси и съобщенията на Турция. Официалният отговор на турската страна беше потвърден и от представители на турското посолство в София по време на среща проведена във вторник, уточни министър Папазов.

Той припомни, че на 12 август 2013 г. веднага след получаването на информация за предстоящото въвеждане от турска страна на нови такси с Комюнике №68 е било изпратено запитване до турското Министерство на транспорта, морските въпроси и съобщенията, с искане да бъде разяснена тази информация. От турска страна още тогава отговориха, че не се променя стойността на таксата от 43 евро, която се събира от българските превозвачи, тъй като автомобилните превози на пътници и товари между България и Турция са регламентирани в действащата двустранна спогодба.

Тези и други въпроси ще бъдат дискутирани в детайли и по време на предстояща среща в началото на септември в Турция, посочи министър Папазов.

Всички браншови организации вече са уведомени с официалната турска позиция по спорния въпрос, уточни транспортният министър по повод притесненията на българските превозвачи, че десетократно ще се повишат таксите за преминаване през турска територия. Фирмите дори се заканиха да предприемат нови блокади на граничните пунктове с Турция в знак на протест и призоваха българското правителство да предприеме реципрочни мерки спрямо турските тираджии.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес