Таксата за възстановяване на здравните права става 2 хил. лв

Услугите на НЗОК се делят на спешен, базов и допълнителен пакет

Таксата за възстановяване на здравните права става 2 хил. лв

Българите, които не са плащали здравно-осигурителни вноски повече от 3 години, ще трябва да платят 2 хил. лв., ако искат да си върнат правото на достъп до здравната система и да получават болнична помощ, заплащана от Здравната каса. Около тази мярка са се обединили членовете на Висшия медицински съвет към Министерството на здравеопазването, които се събраха на първо заседание в сряда, съобщи председателят на парламентарната здравна комисия проф. Стоян Тонев.

На заседанието е взето още решение пакетът от услуги, които Здравната каса покрива, да се раздели на три – спешен, базов и допълнителен пакет.

В момента за възстановяване на здравните права на неосигурявалите се повече от три години е достатъчно те да платят вноските си за последните 36 месеца, което струва около 700 лв. Това масово се прилага в случаите, когато се оказва, че налагаща се операция на неосигурено лице е в пъти по-скъпа.

Предвижда се обаче тази сума да се увеличи на 2000 лв., колкото била средната в Европа.

"В първото тримесечие ние няма да увеличаваме тази сума, т.е. ще изчакаме тези, които имат съвест, да си възстановят правата върху тази сума. След тази дата обаче ще увеличим реалната сума за възстановяване на здравни осигуровки на 2000 лева. Изчислено е, че сумата, която обикновено се заплаща в Европа, имам предвид тези страни, които са по-близки по манталитет, като Гърция, Италия, Испания и Португалия, е 1000 евро", каза Тонев.

Когато заплати тези средства, неосигуреният вече ще има достъп до пакета от услуги, които покрива Здравната каса. Той пък от своя страна ще се раздели на три - спешен, базов и допълнителен, информира здравният министър Петър Москов. Спешният се отнася до оказването на спешна медицинска помощ и от него ще могат да се възползват и неосигурените.

"Предложението, което ще залегне в законодателни изменения, е свързано с формиране на базов пакет на Националната здравно-осигурителна каса, който обхваща всички тези заболявания, които оформят 90% от причините да сме болни и да умираме по-рано, отколкото хората в ЕС. Останалото количество заболявания оформят допълнителен пакет", каза Москов.

Така всички здравноосигурени лица ще имат достъп и до спешния, и до базовия, и до допълнителния пакет. Последният обаче ще им даде възможност да доплащат доброволно, в случай, че искат да се лекуват по-бързо.

"Допълнителният пакет ще бъде лимитиран като количество пациенти, които могат да бъдат лекувани от съответното заболяване за определено време, т.е. е свързан с формирането на листа на чакащи, което може да бъде избегнато при допълнително доброволно осигуряване", каза още министърът.

Пакетът от законови промени, в който се предвижда всичко това, се очаква да бъде относително завършен до април следващата година, обясни здравният министър.

Споделяне

Още по темата

Още от България