Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Таксата за внос и износ на ток отпада от юли

Това ще увеличи конкуренцията на пазара, но и отваря дупка за 80 млн лв. за ЕСО

0 коментара
Таксата за внос и износ на ток отпада от юли

Таксата за трансграничен пренос на електроенергия в България от около 5 евро за мегаватчас отпада от 1 юли 2019 г. след решение на Съда в Люксембург от края на 2018 г. срещу тази тарифа. Това реши окончателно парламентът в четвъртък, приемайки промените в Закона за енергетиката, които също така задължават от 1 октомври 2019 г. всички производители на електроенергия с инсталирана мощност над 1 МВ да продават тока си на специализираната борса.

Мерките трябва да повишат ликвидността на българската борса за ток и да стабилизират постиганите там цени, срещу чието рязко поскъпване и падане протестират работодателите. В четвъртък тяхната асоциация излезе в поредно писмо срещу неравномерното предлагане на количества енергия от държавните електроцентрали и по-специално от "Националната електрическа компания". Това влияе силно цената на тока и от под 80 лв./МВтч на борсата във вторник ден по-късно тя скача до близо 165 лв.заради малко предложени обеми от НЕК.

Одобрените сега законови поправки се очаква да повиша конкуренцията на българския пазар на ток, но в същото време ще създадат дефицит от 80 млн. лв. в приходите на държавния "Електроенергиен системен оператор" (ЕСО). Това стана ясно от думите на председателя на парламентарната комисия по енергетика Валентин Николов от ГЕРБ, който е сред вносителите на измененията. Той обясни, че вероятно този недостиг ще бъде компенсиран чрез увеличаване на таксите на ЕСО за пренос през вътрешната мрежа на страната. В същото време Николов гарантира, че това няма да се отрази върху цената на тока за домакинствата и малкия бизнес, определяна от енергийния регулатор, а само върху плащаните от бизнеса разходи за електроенергия.

"С решение на Европейския съд бяхме задължени да премахнем такса пренос за износа на електрическа енергия, понеже вече сме Единен енергиен европейски пазар. Махаме това, но по този начин се създават трудности”, коментира Валентин Николов след одобряването на поредната реформа в електроенергийния сектор.

Регулаторът да му мисли за дефицит от 80 млн. лв. годишно

Тези такси възлизат на около 80 млн. лв. годишно, които вече няма да влизат в ЕСО.

"Затова правим така, че те да не бъдат компенсирани от потребителите чрез повишаване на цената, а ще бъдат плащани от производителите чрез увеличаване на таксата за пренос – малка цена, която КЕВР ще прецени. Очакваме поради тази причина покачване на цената на ел.енергията на борсата. Ние съответно имаме буфер, който формира общата цена, която потребителят плаща на доставчика си. Т.е. не очакваме вдигане на цената на регулирания пазар, но цената на борсата се очаква да има повишаване“, обясни Николов. по думите му  работодателите знаят за това.

"И понеже няма друг начин да се случи това, те са съгласни и сме преценили, че това е добре. Те поискаха да махнем съответно таксата, с която се внася ел енергията, така че да се получат буфери при евентуално покачване на цената. Т.е. вече те могат свободно да внасят електрическа енергия“, допълни той..

Според Николов принуждаването на малките производители на ток – предимно възобновяеми енергийни източници, да излязат на свободния пазар, вместо НЕК гарантирано да им купува тока, ще се създадат условия да има нови инвестиции в когенерациите, насърчавани от ЕК.

Законат принципно дава възможност на електроцентралите над 1 МВ да излязат на борсата още от 1 юли, но онези от тях, което не испеят до договорят условията с Фонда за сигурност на електроенергийната система за доплащане на разликата между постигната от тях пазарна цена и определаната от енергийния регулатор преференциална тарифа за виза изкупувана енергия. Те ще имат време да сключат такива контракти до 31 август с краен срок за влизане в сила от 1 октомври 2019 г. Дотогава НЕК ще продължи да им купува енергията и да я предлага на борсата, както това стана с извеждането на борсата на централите с мощност над 4МВ миналия юли. 

Търгове за преференциална цена на тока

Бъдещите инвеститори в подобни проекти обаче вече ще трябва да участват в търгове за получаване на преференциална цена на електроенергията им при определен таван на доплащането ѝ спрямо пазарната цена на тока, стана ясно още от думите на Николов.

Макар управляващите да продължават да правят поправки в Закона за енергетиката, които да освобождават допълнително електроенергийния пазар и да се опитват да удовлетворят претенциите на бизнес организациите, работодателите продължават да се недоволни от начина, по който това се случва.

На фона на гласуваните нови промени от Асоциацията на организациите на работодателите в България (АОРБ), обединила АИКБ, БСК, БТПП и КРИБ,  излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, заместника му Томислав Дончев и енергийния министър Теменужка Петкова, в което изразяват тревогата си от случващото се на борсата за ток.

Според бизнеса "крайно неефективното управление на държавните централи води, от една страна, до високи цени на свободния пазар на електроенергия, а от друга - до високи загуби на някои от централите". "Комбинацията от това прехвърляне на проблемите на енергетиката към индустрията, от една страна, и свиващото се бизнес потребление, от друга страна, ще е пагубно за икономиката на България", смятат от АОРБ.

Недоволството на бизнеса остава

Асоциацията дава пример с повече от тройно намаляване за ден на предлаганите на борсата количества от НЕК, довело до двоен ръст на цената на тока на свободния пазар в България, която в последните два дни е най-високата в Евросъюза. Според работодателите борсовият пазар изпитва системен недостиг на 80-100 МВ, които да предлагат енергия на ниските цени от около 44 лв./МВтч, наложени от Брюксел за задължителните квоти за свободния пазар от страна на държавните производители на ток.

Въпреки че държавата отменя таксата за внос и износ на електроенергия, според работодателите продължават да съществуват пречки пред възможността да се купуват по-евтина енергия от съседните пазари. Причината, според тях, е в забавеното интегриране на борсовата търговия със съседните държави.

Асоциацията продължава да настоява за преструктуриране на НЕК чрез разделяне на дейностите по обществена доставка и по производство и търговия с електрическа енергия с цел избягване на манипулации. Тя напомня, че все още държавата не е договорила с Евокомисията компенсациите за бизнеса за направените от тях разходи за парникови емисии.

Организацията негодува и срещи скорошна заповед на енергийния министър, която резервира 600 хил. МВтч от държавната ТЕЦ "Марица Изток 2" за регулирания пазар до края на юни 2019 г. Според нея така само за два месеца от Фонда за сигурност на електроенергийната система се изземват десетки милиони лева за въглищната централа, вместо енергията ѝ да се предостави на свободния пазар. Бизнесът настоява още за задълбочена проверка в НЕК и електроразпределителните дружество (вкл. сигнализирайки КЕВР и прокуратура) на реалните причини, довели до преждевременното изчерпване на квотно предвидената електроенергия за регулиран пазар.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.