Такси "Максим" си работи месеци, след като КЗК го "спря"

Антимонополната комисия образува производство за неизпълнение на нейно решение

Такси "Максим" си работи месеци, след като КЗК го "спря"

Руската платформа за таксиметрови услуги "Максим" демонстрира пълен непукизъм по отношение на правния ред у нас. Компанията, изглежда, не е прекратила таксиметровата си дейност и е продължила да работи у нас четири месеца, след като Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) разпореди спирането ѝ през юни тази година.

Заради множеството сигнали, че "Максим" не изпълнява решението на комисията, КЗК се е самосезирала и преди дни е образувала ново производство срещу компанията – за евентуално неизпълнение на решение на органа, става ясно от неговия уебсайт.

След като години наред "Такси Максим" работеше у нас безконтролно, през март властите се активираха от медийни публикации и на фона на протести, а КЗК образува производство по случая.

На 3 юни антимонополният орган публикува решението си, според което платформата трябва незабавно да прекрати дейността си на територията на България и да плати наложената глоба от 3520 лв.

Според комисията дружеството осъществява нелоялна конкуренция, тъй като няма необходимите разрешителни за извършване на транспортна услуга.

Компанията "Максим", добила популярност като руския "Юбер", е основана през 2003 г. и работи у нас от 2014 г. Фирмата разчита на модела на споделени пътувания, при който всеки може да стане шофьор със собствения си автомобил и да кара колкото време желае, без да бъде обвързан с договор. Така, част от шофьорите в "Максим" са регистрирани таксиметрови водачи и плащат данъци, но друга част са физически лица, които не се отчитат никъде, не отговарят на условията за таксиметрови водачи и ползват личните си автомобили.

Принципът на работа на "Максим" е като на популярната услуга "Юбер", която у нас бе забранена от съда през 2015 г. По казуса "Юбер" през 2017 г. се произнесе и Съдът на ЕС, който прие, че не става дума само за посредническа информационна услуга, а и за транспортна услуга, за която трябва да се прилага съответното законодателство. У нас то изисква транспортният оператор да получи съответните разрешителни.

"Безспорно предоставяната от ответното дружество услуга "Максим" има белезите на таксиметров превоз на пътници, доколкото се извършва с лек автомобил срещу заплащане, по заявен от пътника маршрут", пише в решението на КЗК. За разлика от други приложения като TaxiMe, "Максим" извършва нарушение, защото работи не само с регистрирани таксиметрови водачи, но и с частни лица.

Ден след публикуването на забраната през юни, "Такси Максим" излезе със "заявление" до медиите, в което се закани, че няма да изпълни решението на антимонополния орган, въпреки че то подлежи на незабавно изпълнение.

От преписката на КЗК по случая става ясно, че през лятото КЗК на няколко пъти е писала писма до "Максим" и е искала доказателства, че компанията е прекратила извършването на таксиметрови услуги без разрешително. Задоволителен отговор обаче не е получен, поради което предстои втори опит за спирането на неразрешената дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?