Таксиджии в София ще оказват спешна помощ при инциденти

Таксиджии в София ще оказват спешна помощ при инциденти

Петнадесет таксиметрови шофьори в София са обучени допълнително да оказват първа долекарска помощ при инциденти, а автомобилите им са обозначени със стикер с червен кръст и са оборудвани не с обичайната за една кола аптечка, а със специална с различни нужни им при оказване на спешната помощ консумативи.

Те са получили допълнителните си умения в рамките на съвместен проект на Българския червен кръст и сдружение "Клуб активна сигурност" - "Активна грижа".

При пътни инциденти тези водачи ще могат да запазят жизнените функции на пострадалите, докато на място дойде професионален медицински екип, обясни пред журналисти шефът на БЧК Христо Григоров. След оказване на първа долекарска помощ таксиметровият шофьор трябва да се обади на тел.112.

Обучените шофьори не са парамедици, уточни Григоров. По думите му проектът не е конкуренция на екипите, оказващи спешна медицинска помощ, а допълва усилията на държавата в тази област.

Той ще продължи 4 месеца, а идеята е да се обучат общо 100 таксиметрови шофьори. След края на проекта ще се водят разговори с различни институции, за да продължи инициативата.

Споделяне

Още от България