Таксиметров шофьор убит в столицата, колегите му блокираха града

Таксиметров шофьор убит в столицата, колегите му блокираха града

51-годишният таксиметров шофьор от фирмата “Окей супертранс” Емил Димитров Емилов е бил убит към 2.30 часа през нощта срещу петък в столичния квартал “Люлин” на ул. “Добринова скала” . Той е бил наръган с нож в колата си.  

По първоначална информация не е бил обран. Човекът е бил само от една седмица на работа във фирмата.

Емилов е бил открит от негов колега, пристигнал първи на мястото на инцидента, след като е получил сигнал от друг шофьор, че има инцидент с таксиметрова кола, ударила се в контейнер за смет. Като намерил спрялата кола и водачът ѝ наръган във врата с нож, той извикал полиция и бърза помощ, но патрулният екип дошъл чак след 25 минути.

Полицията е отцепила целия район около мястото на убийството. Софийската градска прокуратура е образувала досъдебно производство за престъплението.   

Смъртта на таксиметровия шофьор предизвика острата реакция на колегите му, които от рано сутринта блокираха с колите си центъра на града. Около 1500 столични шофьори се събраха пред Народното събрание.

Цялото пътно движение в столицата е объркано и силно затруднено. Блокирано е кръстовището на Орловия мост, бул. “Евлоги Георгиев” пред Националния стадион, площад “Св. Александър Невски”, Университета, всички подстъпи към пл. “Народно събрание”.  

Пропускат се само линейки, но според “Спешна помощ” и това става със затруднение. Тролеите, трамваите и автобусите в центъра се движат с голямо закъснение, а автобусите – с променени маршрути.

Автобусите 280 и 306 стигат до Орлов мост, обръщат и се връщат обратно. По булевард “Евлоги Георгиев” се е образувала колона от спрени коли на градския транспорт. Някои граждани са изоставили и личните си автомобили.

Към обед огромни задръствания се образуваха по централните градски булеварди. Мнозина граждани се придвижват пеш, като някои от тях не скриват силното си раздразнение от блокирането на движението. 

Всички подстъпи към Народното събрание са отцепени с кордон от полиция и жандармерия, която държи на разстояние от сградата събралите се шофьори.

Всеки опит на депутати и политици да излязат на разговори с тях се посрещат с освирквания и подвиквания. Към обед събралите се започнаха периодично да скандират “Оставка” и “Мишки, мишки”.

По информация на протестиращи около сто коли с техни колеги са потеглили от Пловдив, Пазарджик и Сливен. Очаква се в ранния следобед около 300-400 коли от страната да пристигнат в столицата.

Заседанието на Народното събрание бе прекъснато малко след началото му по искане на лидера на ДСБ Иван Костов, който настоя депутатите да изслушат незабавно министрите на вътрешните работи и на транспорта Румен Петков и Петър Мутафчиев.

Костов напомни случая преди 6 години, когато бе убит малкият син на таксиметров шофьор и страната бе изправена пред безпрецедентен бунт на шофьорите. В качеството си на министър-председател тогава Костов излезе пред протестиращите шофьори и днес призова премиерът Сергей Станишев да стори същото.

Основният протест на шофьорите е за незабавна намеса на държавните органи, за да се повиши сигурността им и да се разкрият извършителите на посегателства над живота им.

Поради липсата на единна синдикална организация и споровете за легитимност на браншовите им сдружения, протестиращите не приемат представители на тези организации да ги представляват в разговорите си с властта. Към обед се подготвяше създаването на инициативен комитет от техни представители.

Днешното убийство става седмици след убийството на таксиметров водач в Сливен, което също предизвика протести на колегите му в града.

Споделяне

Още от България