Таксиметрови шофьори искат услугата да поскъпне до 1 лв./км в София

Предпразнично горивата поскъпнаха с около 10 стотинки за литър за две седмици

Таксиметрови шофьори искат услугата да поскъпне до 1 лв./км в София

В навечерието на коледните и новогодишни празници таксиметрови шофьори протестираха пред сградата на Столична община с искане за по-високи цени на услугата. .
Те настояват тарифите да се повишат и минимална цена за превоз на пътници да стане 1 лв./км дневна тарифа и 1.14 лв./км – нощна.

В момента средните цени са 0.79 лв. на километър дневна тарифа и 0.90 лв./км нощна тарифа.

Столичният общински съвет (СОС) е поръчал експертен анализ за определяне на тарифата на таксиметровите шофьори, за да се прецени дали има основание за исканията им. Очаква се той да е готов до края на януари. Той е възложен, тъй като общинарите не биха могли да аргументират пред гражданите въвеждането на минималните цени, поискани от таксиметровите шофьори.

В момента в София има само максимални цени на услугата – 1.30 лева на км за дневна тарифа и 1.60 лева на км през нощта. Председателят на транспортната комисия към СОС Екатерина Йорданова припомни, че това позволява на таксиметровите фирми да вдигнат цените до исканите от тях минимални нива.

"Не можем просто да се доверим на някакви твърдения, че тази или онази цена е справедлива – това трябва да бъде направено със съответната финансова обосновка от специалисти”, заяви Елен Герджиков, председател на СОС.

В навечерието на празниците около 20% от колите са блокирани заради бюрокрация, твърдят от таксиметровите фирми. Според тях причината за това е данъкът, който трябва да платят шофьорите, за да могат да работят и през 2018 г. Йорданова отхвърли обвиненията, че администрацията работи бавно и това пречи на шофьорите да си вършат работата. Тя обясни, че само за две седмици са регистрирани 2000 коли и към момента разрешение са получили над 4000 таксита.

Данъкът за упражняване на таксиметрова дейност в столицата е 850 лева и за първи път се плащаше през миналата година. Въвеждането му доведе до намаляване на броя на такситата в столицата с около 800 и в момента са около 5800. На година от този данък се събират 5 млн. лева.

Междувременно преди празниците столичните бензиностанции вдигнаха цената на литър от най-масовия бензин А95 с около 10 стотинки. От 2.03 лева/л до преди две седмици, сега горивото се продава на цена от 2.13 лева/литър - 2.15 лева/литър.

Споделяне

Още по темата

Още от България