Таксиметрови шофьори от страната на протест заради убития си колега

Около сто таксиметрови шофьори от цялата страна се събраха в столицата на траурно протестно шествие, организирано от Националното сдружение на таксиметровите водачи в понеделник.

Протестът бе по повод убийството на сливенския таксиметров шофьор Живко Димитров. Той бе намерен мъртъв миналата седмица с 10 прободни рани от нож. .

С този протест изразяваме съпричастност към трагичната смърт на нашия колега Живко Димитров в Сливен, заяви председателят на Националното сдружение на таксиметровите водачи Стефан Боснов. Той призова за промени в Закона за автомобилните превози, които да гарантират сигурността и безопасността на водачите.

Той уточни, че в цял свят специалните автомобили с паник бутони и други съоръжения са с 30% по-евтини, защото заявките за тях са по-малки. "Явно някои вносители и прекупвачи в България нямат интерес от това и блокират идеята," допълни Боснов. Той определи като грешка и отмяната на патентния данък върху такситата, тъй като новото корпоративно облагане било непосилно за таксиметровите шофьори.

Шествието тръгна от сборен пункт в ж.к. "Младост" 3 и премина по бул."Цариградско шосе", бул."Евлоги Георгиев", бул."България" и завърши в Южния парк. 

Траурното шествие, както и протестът протекоха спокойно и без инциденти. Първоначалната бройка на колите бе значително по-голяма, но поради разпореждане на Столичната община в района на Южния парк да не се събират повече от 100 автомобила, част от тях се разпръснаха в други посоки.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?