Таксиметровите фирми готвят протест, съюзът на превозвачите няма да го подкрепи

Таксиметровите шофьори подготвят национален протест на 22 март, съобщи председателят на варненския таксиметров синдикат “Авто-94” Димчо Иванов, цитиран от “Фокус”.

Причината е отказът на транспортното министерство да вдигне възрастта, до която автомобилът може да се ползва като такси. Сега тя е 10 години. Срещу тези промени са най-вече лизинговите къщи, които имат изгода да продават нови автомобили за таксита, твърдят от бранша.

Варненската организация е подала молба до Столичната община да разреши протест на пл. “Александър Невски” в София на 22 март от 11.00 часа.

На протеста са поканени таксиметрови шофьори от цялата страна. “В София ще се съберем не повече от 300 жълти коли, защото властите няма да ни позволят повече, пък и площадът е малък за всички”, каза Димчо Иванов.

“От Министерството на транспорта ни излъгаха, че Законът за автомобилните превози ще бъде променен в интерес на таксиметровия бранш, но това не стана и ние ще протестираме. Те спечелиха време, но не спечелиха битката, защото тя едва сега започва и ще я водим докрай”, каза още той.

Шофьорите ще настояват и за среща с премиера Бойко Борисов. “Ако не се срещнем с него, тъй като вече нямаме доверие в Министерството на транспорта, ще предприемем безсрочни протестни действия”, добави Димчо Иванов.

Националният съюз на превозвачите няма да подкрепи протеста на таксиметровите шофьори на 22 март, коментира председателят на организацията Румен Крумов. “Доколкото разбрах, претенциите на варненския синдикат са въведената възраст за автомобилите да бъде увеличена. В последната година, година и половина има такива опити – да се правят предложения за увеличаване на възрастта на автопарка, която в момента законът е ограничил до навършване на 10 години. Това като искане би целяло да зачеркне всички видове дисциплиниращи мерки, които са правени през последните 7-8 години, откакто се въведе поетапното извеждане на стария парк”, коментира той.

“Като организация ние категорично сме за това - така въведената дисциплинираща мярка, имаща пряко отношение към техническата безопасност на автомобилите, да не бъде променяна на този етап”, допълни Румен Крумов.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?