Такситата готвят национален протест срещу "лобистки" промени в закона

Национален протест във всички български градове ще организират браншови организации на таксиметрови шофьори, ако Народното събрание приеме промените в Закона за автомобилните превози в този им вид, съобщи председателят на Асоциацията таксиметровите шофьори Сава Комитов. Решението бе взето в неделя на проведената във Велико Търново национална среща на 24 организации от асоциацията, обединяващи повече от 25 000 души.

В приетата декларация се казва, че предложените от транспортния министър промени в закона въвеждат непосилни санкции - глоба до 20 хиляди лева грози водач за дребно нарушение, каза Димчо Иванов, председател на Независим транспортен синдикат "Авто- 94 .

По думите му и останалите глоби - от 2000 до 5000 лв - на практика са непосилни за шофьор със среден доход до 2000 лв. годишно.

"Този човек след като не може да плати до месец глобата, контролният талон и свидетелството остават в Изпълнителната агенция "Автомобилна администрация". Ако аз не мога да платя и не мога да изкарам тия пари, те ми взимат и възможността да мога да ги изкарам. От там насетне те му запорират жилището", заяви Иванов.

Не е нормално за констатирани дребни провинения, като повреда в касовия апарат, глобата да бъде 3000 лв., каза той.

Като конфликт на интереси от организациите определиха предвидените в проектозакона премии за контролните органи в размер на 30 процента от събраните глоби от нарушителите.

Сдруженията ще внесат в парламента свои пет предложения за промени в Закона за автомобилните превози, които да бъдат включени при второто четене.

"Ние искаме неща, които са реални, които всъщност защитават и държавата, защитават и клиентите, защитават и честните таксиметрови шофьори. Искаме тези промени да станат факт, защото ако този закон влезе в този си вид, от там насетне браншът е зачеркнат изобщо. Тогава нямаме никакъв шанс да оцеляваме, освен да излезем на улицата и да протестираме", допълни Иванов

Според Сава Комитов участниците в срещата са се обединили около становището, че промените са лобистки и няма да решат проблемите на бранша.

В декларация до министъра на транспорта Александър Цветков, до премиера Бойко Борисов и до председателя на парламента Цецка Цачева браншовите организации настояват проектозаконът да бъде съобразен с техните искания преди да бъде гласуван в пленарната зала.

Браншовиците настояват да бъдат разрешени таксиметровите услуги с електомобили и с превозни средства до 7 места, колите да бъдат карани само от служители на фирмите, получили разрешителни, като лицензът се подновява само на тези, които си плащат данъците и осигуровките. Друго искане е да отпадне ограничението до пет години за първа регистрация на автомобил.

Споделяне

Още от България