Таксите на летище Пловдив падат наполовина

Правителството намали наполовина таксите за кацане и обслужване на пътници на летище Пловдив, съобщиха в сряда от правителствената информационна служба. За по-ниски тарифи настояваха от пловдивската и смолянската община, както и областният управител на Пловдив Иван Тотев.

Новите такси ще са в сила две години – от 1 май 2010 г. до 1 май 2012 г. Целта на намалението е да се насърчат туристическите и бизнес пътуванията, въздушните товарни превози и развитието на туризма.

Правителството одобри промени в таксите, събирани от Държавно предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД), които ежегодно се приемат след многостранни консултации в централата на Евроконтрол. От 9.24 на 11.58% се увеличава лихвата при просрочие на таксата за аеронавигационно обслужване, събирана от "РВД". Намалява се средната базова такса за навигация при прелитане над България от 46.26 на 42.93 евро. Отменя се възможността да не се плаща такса в случаите, когато самолети изпълняват полети за авиохимически работи при кацане на летищата, където са базирани.

Споделяне

Още от Бизнес