Депутати от ГЕРБ обсъждат

Таксите на пенсионните фондове намаляват на 1-3%

Специален фонд ще гарантира средствата за втора пенсия

Таксите на пенсионните фондове намаляват на 1-3%

Административната такса, която пенсионните фондове събират от осигурените, да бъде намалена и да е процент в диапазона между 1 и 3 на сто. Тази идея обсъждат депутатите от ГЕРБ в рамките на промените в Кодекса за социално осигуряване, които смятат да предложат скоро за гласуване в парламента. В момента таксата е до 5 на сто от всяка вноска за втора пенсия, постъпваща в универсален пенсионен фонд. Повечето компании държат вземанията на максимума.

"Ще предложим таксата да бъде намалена, тъй като в момента е прекалено висока. Конкретното число не е уточнено, но коментираме да е в порядъка между 1 и 3 на сто", обясни депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова. За редуцирането на вземането преди дни се обяви и председателят на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Идеята се подкрепя и от Реформаторския блок, и от ДПС.

Още през 2011 г. Комисията за финансов надзор (КФН) предложи законопроект, с който административната такса трябваше да бъде редуцирана на 2.5%, но тогава парламентът не го прие, въпреки че мнозинството беше на ГЕРБ.

Намалението на административното плащане ще е част от законодателни промени, с които ще се ревизират приетите в края на миналата година нови правила за парите за втора пенсия. Според тях хората, родени след 1959 г., могат да решат да прехвърлят всичките си пенсионни осигуровки към Националния осигурителен институт (НОИ). Сега задължително 5% от осигурителния доход на тези работещи постъпва в универсален пенсионен фонд, който се управлява от частна компания. Беше прието също младежите, които започват работа след 31 декември 2014 г. да имат една година, за да решат дали да се осигуряват и в частен фонд. Докато не заявят това, парите им отиват изцяло в НОИ. При всички случаи решението за прехвърляне на вноските към държавното осигуряване е еднократно и необратимо.

Ангелова припомни, че с подготвяните от ГЕРБ поредни промени в режима, средствата, прехвърлени в държавното осигуряване, ще могат да се връщат в частен фонд по всяко време. Ще отпадне и срокът от една година, в който младежите да решат дали искат да се осигуряват за втора пенсия. Този избор ще може да се прави по всяко време, но докато това стане, средствата ще отиват в НОИ.

Гаранционен фонд и нови правила за доходност

Депутатът от ГЕРБ каза още, че с промените вероятно ще се въведе и гаранционен фонд, в който пенсионните компании да превеждат средства, с които да се защитят спестяванията за втора пенсия при евентуален фалит на компанията, която ги управлява. Подобна идея лансира преди време и Комисията за финансов надзор (КФН). Пенсионните компании обаче са резервирани, защото ще трябва да осигурят собствени средства за попълване на фонда. В момента дружествата управляват около 8 млрд. лв., които би трябвало да гарантират чрез бъдещия фонд.

Ще има и промени в изискванията за осигуряване на минимална доходност. В момента тя се определя от средната за пазара номинална доходност. Ангелова не уточни точно какви ще са новите правила. Преди дни Менда Стоянова обяви, че според нея пенсионните компании трябва да гарантират поне нулева реална доходност т.е. от номиналното нарастване на средствата в резултат от инвестициите, направени от дружествата, да се извади инфлацията.

Предстои всички тези изменения да бъдат консултирани с министъра на финансите Владислав Горанов в началото на следващата седмица и след това внесени в парламента. Сигурно е, че те ща са факт преди 31 март - срокът, в който трябва да е готова цялостната визия за промените в пенсионната система.

Осигурителните вноски може да нараснат

Разговорите с политическите партии в парламента за промяната на пенсионния модел започнаха в петък по инициатива на вицепремиера и социален министър Ивайло Калфин. На първата среща конкретни въпроси не са обсъждани. Уточнено е само, че всеки вторник ще има срещи по темата, в които освен политиците и представителите на правителството ще участват и експерти, синдикати и бизнес организациите. Ще се обсъждат промени във всички аспекти на системата, включително увеличението на възрастта и стажа за пенсиониране, мерките за намаляване на ранното пенсиониране, осигурителните прагове, инвалидните пенсии.

Ще се дискутира и промяна на размера на социалните осигуровки. "Ниските осигуровки означават високи данъци. Те водят до дефицит в НОИ, който се покрива от бюджета. В момента 53% от парите за пенсия идват от данъци", коментира вицепремиерът Калфин. Светлана Ангелова също обясни, че трябва да се мисли за промяна на пенсионните вноски. Съпредседателят на групата на Реформаторския блок Радан Кънев обясни, че реформаторите по принцип са против увеличаването на това вземане, но е възможно въпросът да се обсъжда в цялостен пакет от мерки за намаляване на дефицитите в осигурителните фондове.

Калфин обясни също, че ще се обсъжда и идеята вноските за втора пенсия, които бъдат пренасочени от частен фонд към държавното осигуряване, да не отиват в бюджета на НОИ, а в Сребърния фонд, който трябва да компенсира недостига на средства в осигурителната система от 2018 г. Депутати от ГЕРБ обаче отрекоха, че това ще е част от предстоящите промени в правилата за пенсионните фондове.

Отсега е сигурно, че промените в пенсионния модел няма да бъдат облечени в законови текстове до 31 март. В този срок ще се изчистят основните въпроси, а след това ще започне и подготовката на промените в законите. Кога ще бъдат приети те не е ясно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?