Таксите в университетите – според успеха и специалността

Таксите в университетите – според успеха и специалността

Някои от най-големите университети у нас възнамеряват да се възползват от идеята на просветния министър Даниел Вълчев не само да определят таксите си, но и да въведат различни тарифи, показа проучване на Mediapool. Промяната ще засегне студентите, които ще влязат във ВУЗ-овете още през тази година, ако предложенията на Вълчев бъдат одобрени до края на май. Те са част от мерките за реформа във висшето образование, които просветното министерство лансира преди две седмици.

Планира се висшите училища вече сами да определят таксите си, като държавата фиксира техния максимален размер. Сега студентите плащат до 30% от стойността на обучението, а останалото е за сметка на държавата. Според ректорите обаче сегашните такси, определяни всяка година от правителството, са доста по-ниски от тези 30%.

В Софийския университет студентите вероятно ще плащат различни такси в зависимост от успеха си. Длъжни сме да диференцираме таксите, коментира пред Mediapool ректорът проф. Боян Биолчев. По думите му обаче тепърва ще се обсъжда дали таксите в различните специалности да останат еднакви.

Биолчев не скри намеренията си да реализира на практика дългогодишната си идея най-добрите студенти да следват безплатно, половината от студентите да плащат както в момента, а тези с нисък успех да финансират сами следването си.

Няма да се нарича платено обучение, но някои студенти ще трябва сами да плащат образованието си, обясни той.

За разлика от Биолчев, ректорът на Университета за национално и световно стопанство (УННС) проф. Борислав Борисов е скептично настроен към тази идея. Според него диференциацията по успех ще доведе до “ходатайстването за оценки”. Това е доста неприятна практика, която може да увеличи корупционния натиск върху преподавателите, отбеляза той.

Затова в УНСС предвиждат да въведат различни такси според търсенето. Най-търсените специалности ще бъдат най-скъпи, а към тези, които няма толкова голям интерес, ще бъдат на по-ниски цени, обясни той пред Mediapool. В момента най-желаните специалности в УНСС са Финанси, Международни икономически отношения, Счетоводство и Бизнес администрация.

В Техническия университет (ТУ) също обмислят въвеждането на различни такси по специалности. Държавната издръжка за стопанските и инженерните специалности, каквито ние предлагаме, е различна, така че таксите също могат да бъдат различни, каза проф. Камен Веселинов, ректор на ТУ.

Според него е добре да бъдат стимулирани и отличниците. Университетът може да покрива годишната такса на най-кадърните студенти и да им дава допълнителна стипендия, посочи Веселинов. Предстои идеята да бъде обсъдена, но можем да поемем обучението на един или няколко отличници във всеки факултет, уточни той.

Като цяло таксите в ТУ ще скочат почти двойно – от 300 на 500 лева на година, а тези в УНСС ще станат с около 20 лева по-скъпи. Това са изчисленията на ВУЗ-овете, ако вдигнат таксите до 30% от издръжката.

Проект за промени в Закона за висшето образование, внесен от група депутати, предлага таксата да не надхвърля издръжката на един студент по дадената специалност. Ако бъде приет, текстът ще даде възможност на висшите училища да сложат в пъти по-високи такси.

Така, например, таксата за студентите по право може да се увеличи до 1200 лв., а по математика и природни науки - до 1700 лв. Издръжката по медицина и по изкуствата е доста по-висока и стига до 4000-5000 лева.

Преди седмица обаче Вълчев заяви, че вместо да се повишат таксите най-вероятно ще паднат, дори ако самите висши училища ги определят.

През тази година кандидатстващите ще бъдат по-малко от свободните места в университетите и това ще накара някои ВУЗ-ове да намалят таксите си, обясни тогава той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?