Таксите за 34 общински услуги в София ще може да се плащат онлайн

Таксите за 34 общински услуги в София ще може да се плащат онлайн

Таксите за 34 общински услуги в София ще могат да се плащат онлайн от следващата година. Очаква се услугата да е активна от началото на март, обясни Венера Милова от Столичната община.

Става въпрос за услуги като издаване на удостоверение за гражданско състояние като удостоверение за наследници, за постоянен или настоящ адрес, например. Плащането им онлайн ще става през портала за услуги на Столичната община. В момента на него има възможност електронно да се заявят около 50 услуги, но за повечето от тях се изисква електронен подпис. Очаква се електронното плащане да е възможно първоначално за 34 услуги, свързани с гражданската регистрация, зелената система и земеползването, общинската собственост и туризма.

В бъдеще услугата ще бъде достъпна и за други услуги на общината. Ще бъдат включени и услугите на направлението "Архитектура и градоустройство", които са едни от най-многобройните и често използвани. Не е ясно обаче кога ще се случи това.

Също от следващата година се предвижда да се спести част от бюрокрацията при записване на дете в общинска детска градина. Общината работи по обмяната на информацията за настоящ адрес по електронен път. Целта е да се спести на родителите ходенето до общината за издаването на удостоверение за настоящ адрес, което да се представи при записването на детето в детската градина. Вместо това ще се попълва само заявление, а информацията за адреса и удостоверението за раждане на детето ще се проверява от директорите служебно.

Облекчението обаче едва ли ще е факт до края на май, когато обикновено е основната кампания по записване на децата в градините.

През следващата година ще бъде пуснато и мобилното приложение на контактния център на общината, през който се подават сигнали до администрацията.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?