Таксите за медицина в СУ ще бъдат намалени

Таксите за медицина в СУ ще бъдат намалени

Студенти от Медицинския факултет на Софийския университет “Климент Охридски“ излязоха на протест в понеделник срещу гласуваните преди месец от Министерския съвет такси за обучение за следващата академична година, които се оказаха значително завишени.

По предложение на Академичния съвет на университетa кабинетът одобри таксата за “Медицина“ да е 2 713 лева, а за медицински сестри - 1 443 лева.

За сравнение досега таксите са били съответно 1096 лева и 664 лева. След първите признаци на бунт от страна на студентите от Софийския университет обявиха, че става въпрос за “техническа грешка“ и ще предложат нови такси, които Министерският съвет да прегласува.

Студенти коментираха, че са излезли на протест, тъй като съвсем скоро им предстои записване и ако няма решение на кабинета в следващите две седмици, те ще бъдат принудени да внесат високите такси, тъй като те са единствените законни.

В понеделник министърът на образованието Сергей Игнатов, който прие представители на протестиращите студенти, съобщи, че още на заседанието на кабинета в сряда ще има ново решение. “Министерският съвет не определя нищо сам. Той гласува таксите по предложение на Академичния съвет на Софийския университет. Каквото са ни подали като искане, това сме гласували“, коментира той завишението. Игнатов заяви, че не изключва възможността за “техническа грешка“, въпреки, че под искането за високите такси има подписи на ръководството на ВУЗ-а.

Новото предложение на Академичния съвет на Софийския университет озадачаващо предлага не само намаление на силно завишената такса за “Медицина“, а дори тя да стане по-ниски от досегашната - 925 лева. За медицински сестри се предлага тя да е 720 лева.

Игнатов съобщи, че се задава проблем с обучението за медицински сестри в Софийския университет, тъй като за него няма получена акредитация от Националната агенция по оценяване и акредитация (НАОА).

СУ обяви прием за специалност Медицинска сестра от учебната 2009/2010 година и в нея бяха приети студенти без да е получена акредитация.

Игнатов коментира, че ако обучението на медицинските сестри в СУ и тази година не получи акредитация, приетите в тази специалност студенти, ще трябва да се прехвърлят във ВУЗ-ове, където това обучение има акредитация.

Процедурата по акредитация е в ход, но не е ясно дали ще завърши до есента, когато започва приемът. В същото време от НАОА са изпратили запитване до образователното министерство заради влезлия в сила нов Закон за развитие на академичния състав.

В него е записано, че един преподавател може да бъде отчетен в акредитацията само на едно висше училище. Тази постановка не би трябвало да важи за вече започналите процедури, които НАОА предстои да финализира. От агенцията обаче са изпратили запитване до МОМН.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?